Банкеръ Daily

Новини

Цените на винетките за леки коли без промяна и догодина

За четвърта поред година винетките за леките автомобили няма да поскъпват, обяви на пресконференция министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Така стикерът за 2013-а ще се продава за 67 лв., месечният - за 25 лв., а седмичният - 10 лева. Промяна обаче ще има в стойността на винетките за тежкотоварните автомобили над 3.5 тона, заради прилагането на европейска директива, която влиза в сила от 1 януари. Повишение ще има само в цената на дневната, която от 13 лв. скача на 20. Седмичната винетка за Категория 1 Евро 0, I, II ще струва 65 лв. или с 10 лв. по-малко от тази година, месечната - 130 лв., а годишната 1300 лева. За останалите три категории (Евро III, IV, V) цените ще са съответно - 50 лв. седмична, 100 лв. месечна и 1000 лв. годишна.


За Категория 2 Евро 0, I, II седмичният стикер ще се продава за 34 лв., месечният - за 68 лв., а годишният за 684 лева. За останалите три категории (Евро III, IV, V) винетките ще струват съответно 26 лв. за седмица, 53 лв. за месец и 526 лв. за година.


До края на ноември са продадени над 6.6 млн. винетки, което с близо 200 хил. повече в сравнение с предходната година и с над 1.2 млн. повече от 2009-а. От пътната агенция отчетоха ръст в продажбите на стикери, като само до края на миналия месец са събрани над 200 млн. лева или с близо милион повече от 2011-а. Очакванията на ведомството за следващата година са приходите от продажба на винетки да се увеличат с още няколко милиона, заради завишения контрол. Събраните приходи се инвестират обратно в пътищата, като се използват за изкърпването на най-критични участъци и частичният им ремонт, увери Лиляна Павлова. Средствата обаче не достигали за цялостна подмяна на асфалта и ремонта на пътната мрежа.


Новите винетки ще бъдат пуснати в разпространителската мрежа (бензиностанции, пощенските клонове и големите търговски вериги) до седмица.


И през следващата година остава изискването старите стикери да се отстранят от предното стъкло на автомобилите. В противен случай шофьорите ще бъдат глобявани, а решението за това ще се взема от проверяващите, ако преценят, че старите винетки затрудняват видимостта на водача. Наказателна отговорност заради фалшифицирани стикери ще носят както хората, които ги продават, така и самите шофьори на превозните средства. Служителите на пътната агенция, МВР и Агенция Митници ще проверяват винетките с помощта на електронно устройство, което разпознава дали поставения на предното стъпло на автомобилите талон е фалшив или не, след като бъде насочено към холограмата му. Само за тази година хванатите на пътя фалшификати са над 600, а при полицейски акции са открити още над 2 хил., посочи председателят на Управителния съвет на Агенция Пътна инфраструктура Лазар Лазаров.


Новост при новите стикери е, че за първа година са отпечатани върху синтетична хартия и разполагат с две холограми, които се разрушават напълно при отлепване от стъклото на автомобила. Едната е триизмерна с преливащи зелени цветове и буквата А, а другата - сребърна с изображение на книга или свитък. Тази година знаци ще се разпознават много по-лесно от човешкото око, обясни още шефът на пътната агенция.


Поставените през 2012-а годишни стикери ще важат до края на януари 2013 г., а новите съответно до края на януари 2014 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във