Банкеръ Daily

Новини

ЦЕНИТЕ НА СВЕТОВНИЯ ПАЗАР ВЪРВЯТ НАДОЛУ

Фючърсите за доставка на царевица в началото на юли паднаха в САЩ с 4-6 долара, до 112-114 щ. долара на тон ФОБ. С 5 долара, в рамките на една седмица, спаднаха и експортните котировки на царевицата на аржентинския пазар и вече са 109-104 щ. долара на тон за доставка през юли. В Евросъюза експортните цени на френската мелничарска пшеница (реколта 2003 г.) в пристанищата на Ламанша и Северно море се сринаха до 126 евро за тон, а офертните цени за пшеница от новата реколта достигнаха до нива от 116-118 евро за тон ФОБ.
Очакванията за добра реколта от пшеница - около 5.3-5.5 млн. т спрямо 2.9 млн. т през 2004-а, бяха основната причина и за новото потъване на унгарския пазар на жито. През изминалите седем дни цените на хлебната пшеница на борсата в Будапеща спаднаха с 6 щ. долара до 116 долара за тон ФОБ за доставка през август. Цените на другите зърнени култури към същата дата бяха, както следва: фуражна пшеница - 101 долара за тон за доставка през август; царевица - 125 долара на тон за доставка през ноември и фуражен ечемик -100 долара на тон за доставка през август.
Започването на държавната изкупна кампания стабилизира цените на качествената мелничарска пшеница на украинския пазар в границите 169-179 щ. долара на тон от склад на производител. Но повечето независими експерти се отнасят резервирано към плановете на правителството да спаси ситуацията и, общо взето, преобладава мнението, че при добро протичане на жътвата цената на хлебното зърно през август може да се срине до 115-122 долара. Украинската асоциация на фермерите и земевладелците взе решение да не допуска продажби на качествена хлебна пшеница от новата реколта по цени, по-ниски от 160 долара, само че ако жътвата протича успешно, тази директива едва ли ще бъде спазена. В момента очакванията за реколтата в Украйна са за около 15 млн. т, в сравнение с 3.6 млн. т през миналата година.
За разлика от зърното, цените на стоките от слънчогледа на международните и регионалните пазари се характеризираха с относително стабилно развитие и на повечето места запазиха нивата си от предишната седмица. Котировките на суровото слънчогледово масло в Ротердам зациклиха на равнище 625-635 щ. долара на тон ФОБ при доставка през юли-август, а в Аржентина диапазонът им беше в границите 540-555 щ. долара на тон ФОБ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във