Банкеръ Daily

Новини

Цената на природния газ остава без промяна

Цената на природния газ ще остане без промяна от 1 януари. Това стана ясно на открито заседание на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране, председателствано за първи път от новия шеф Боян Боев. По време на заседанието стана ясно, че доставките на природен газ за страната ни не са застрашени, а Булгаргаз вече е завела дело за събиране на вземанията си срещу Топлофикация - Враца за около 2 млн. лева.


На заседанието газовото дружество бе представлявано от експерта Александър Петров, въпреки че на върха на дружеството също има промяна. Дългогодишният директор Димитър Гогов бе отстранен от длъжност, а на негово място встъпи Шишман Чаушев, който обаче не дойде в регулаторния орган.


Основните длъжници на Булгаргаз са топлофикационните дружества в София, Враца, Плевен и Бургас, както и Оранжерии - Петрич и газоразпределителното дружество Промишлено газоснабдяване в Сливен. Тези дружества формират над 90 на сто от вземанията на обществения доставчик или 124 млн. лв. Общо дълговете към Булгаргаз възлизат на 131 млн. лв. Единствено към врачанската топлофикация е заведено дело. При завеждането на делата се гледа и размерът на най-старото задължение, обясни Петров.


За първи път след встъпването в длъжност на нов председател на ДКЕВР, той не представя приоритетите в работата си пред медиите при първата си среща с тях. Боян Боев, който формално водеше заседанието, обеща, че след като се запознае с работата на комисията, ще даде официална пресконференция следващата седмица. Боев, който досега бе изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг, зае мястото на Анжела Тонева, която подаде оставка заради напрежението в енергетиката, но стана съветник на премиера Пламен Орешарски.

Facebook logo
Бъдете с нас и във