Банкеръ Daily

Новини

Цачева: Ще искаме вот на недоверие на кабинета Орешарски

Кабинетът bdquo;Орешарскиrdquo; е изгубил легитимността си, поради което ГЕРБ обмисля внасяне на вот на недоверие. Това заяви на пресконференция депутатът Цецка Цачева. Тя призова премиерът незабавно да подаде оставка. bdquo;Не само резултатът от един такъв вот би имал смисъл, но това е най-силното оръжие на опозиционна сила за неодобряване на политиките на правителството, каза още Цачева. Тя призова народните представители от Коалиция за България, които остро ракритикуваха начина, по който бе предложен и избран Делян Пеевски за шеф на ДАНС, да подкрепят ГЕРБ. Това са хора, които за мен са загрижени за държавността, стабилността и за това какви трябва да бъдат приоритетите в предстоящите дниrdquo;, поясни Цачева.


Тя бе категорична, че има много остра реакция от гражданите срещу начина, по който се назначават областните управители. Според нея в пълна неяснота се номинират и избират заместник-министрите.


Цачева още веднъж декларира, че никой от управляващите не е потърсил ГЕРБ, за да ги информира, че предстои номинация за шеф на ДАНС. bdquo;Скандален е начинът, по който Пеевски беше назначен, а не избран. Недопустимо е по този начин да се погазват парламентарните правила. Аз лично не го познавам, не съм имала възможност да разговарям с него. Мисля, че в последните две години дори не е присъствал и в пленарната залаrdquo;, посочи Цачева. Тя уточни, че до 9.20 часа в петък никой не е знаел, чеnbsp; ще бъде внесена, по извънредния способ, точката за избора за шеф на ДАНС в дневния ред на парламента, а още по-малко, че ще бъде и първа. Освен това никой не е бил предварително информиран, който ще бъде номиниран за поста.


Цачева коментира и исканията на протестиращите да бъдат премахнати субсидиите за политическите сили. bdquo;Необходимо е да има държавна субсидия за партиите, защото това е гаранция за ясни, прозрачни правила и всички да са наясно как се финансира една партия, поясни Цачева. Според нея в противен случай има опасност да се върнат времената на разхождане на куфарчета и финансиране от бизнесмени. Тя бе категорична, че партийната субсидия трябва да бъде запазена.


ГЕРБ иска нови парламентарни избори, но не по този Изборен кодекс, категорична бе Цачева. За целта още от утре ще бъде внесено предложение за създаване на временна парламентарна комисия с участието на партии, неправителствени организации и граждани за максимално консенсусен проект за промяна на Изборния кодекс

Facebook logo
Бъдете с нас и във