Банкеръ Weekly

Новини

Цачева: Парламентът си отива, защото времето му настъпи

Днес си отиват депутатите, но парламентаризмът остава. С тези думи председателят на 41-ото Народно събрание Цецка Цачева закри заключителното пленарно заседание.


За разлика от последните месеци изненадващо днес в залата на работното си място се събраnbsp;невиждан брой депутатиnbsp;- 192, като отсъстваха само 48 народни избраници.


С поглед назад не можем да не отбележим как, наслагвайки се един над друг, новите парламенти затвърждават европейския облик на България. Мандатът на 41-вото Народно събрание съвпадна с най-тежката криза в Европа, отбеляза Цачева. Според нея най-често споменаваната дума е била криза, но не само финансова, но и на доверието.


Днес сме стреснати от вика на народа, защото в последните месеци той извика, посочи парламентарният шеф. Тя допълни, че до някаква степен това се дължи на годините на прехода, когато се е насъбрало неразбиране, предизвикало гнева на народа.nbsp; Затова трябва да се вземат предвид исканията на протестиращите, но само тези, които са изпълними и отговарят на демокрацията, призова Цачева. Според нея обаче това може да направи единствено парламента. Той е създаденnbsp;катоnbsp;институция на сблъсъка. Затова след вика на народа следва вотът на народа, обясни Цачева.


Тя направи равносметка на свършеното от 41-ото Народно събрание и изрази съжаление, чеnbsp;то не е успяло да приеме Закона за образованието. Въпреки това обаче парламентът си имал и своите успехи, като например приетото ново изборно законодателство, декларациите за почитане на жертвите на Холокоста, осъждането на атентата в Бургас и други. Цачева посочи като голям успех провеждането на референдум, който бил първият в демократичната история на страната. Тя не пропусна да изтъкне и приноса си в прекратяването на порочната практика да се гласува с чужди карти.


Шефът на Народното събрание обаче призна, че парламентарният контрол над изпълнителната власт на моменти не е бил достатъчен. Убедена съм обаче, че можехме повече, обърна се тя към опозицията.


Днес този парламент си отива предсрочно, не казвам преждевременно, защото времето му настъпи, заяви още Цачева. По думите й в днешните речи са се чули много оценки и стоварване на вина, но отговорът всъщност е комплексен, а не в една или друга парламентарна група. Тя завърши с благодарност към всички народни представители и служители в Народното събрание.


Преди да удари последния звънец Цачева прикани депутатите на традиционната обща снимка пред сградата на парламента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във