Банкеръ Daily

Новини

Цачева откри изложбата, посветена на 100-годишнината от Балканските войни

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева откри документална изложба bdquo;Мигове зад фронтовата линияrdquo;, посветена на 100-годишнината от Балканските войни. Организатори на експозицията са Държавна агенция bdquo;Архивиrdquo;, Национален дарителски фонд bdquo;13 века Българияrdquo; и Народното събрание.


100-те години от началото на Балканската война са повод за национална гордост, преклонение пред подвига на дедите ни и вяра в бъдещето на българите, разпилени в по-големи и по-малки групи по света, заяви при откриването на изложбата Цачева. Възрожденският огън, горящ във всяко българско сърце, се вижда не само в битките на фронта, но и зад фронтовата линия, в миговете на отдих, в почитта към убитите другари, в окопите преди боя. Стотиците снимки, писма, полкови дневници, бележки на различни по чин и професия хора ни правят съпричастни с тяхното военно ежедневие, с радостта от победата и скръбта от загубата, с тъгата по дома и с прегръдките и сълзите на освободените ndash; всички онези обикновени човешки чувства и преживявания, които на фона на войната разкриват душата на българина, заяви още Цецка Цачева.


bdquo;Мъже над допустимата възраст, момчета още незавършили обучението си, мъже отхвърлени поради негодност да служат, се тълпяха и предлагаха своите услугиhellip; Страната се е вдигнала в защита на националната каузаrdquo;, така е описал войната в своята дописка до вестник bdquo;Таймсrdquo; Джеймс Баучер, припомни председателят на Народното събрание.


Цецка Цачева отбеляза, че събитие като Балканската война се отразява дълбоко и в дейността на Народното събрание по това време, което приема редица закони и актове, насочени към укрепване на българската войска и международно-правния статут на българската държава. Още през лятото на 1911 г. избраното Пето велико народно събрание прави цялостна редакция на Търновската конституция и навсякъде думите княжество и княз са заменени с царство и цар, а пълномощията на българския монарх и правителството са разширени, посочи тя. Петнадесетото обикновено народно събрание приема на първата си редовна сесия Закон за изменение и допълнение на Закона за устройство на въоръжените сили на Българското царство, както и Закон за Военната академия.


В Балканската война участват и много народни представители, подчерта Цецка Цачева. Андрей Ляпчев ndash; народен представител в осем парламента, се записва като доброволец през октомври 1912 г. и служи в Главния щаб на Македоно-одринското опълчение, а Михаил Такев ndash; депутат също в осем парламента, служи като офицер от запаса в Първа армия, уточни Цецка Цачева. Тя допълни, че като лекар в Балканската война участва и Иван Момчилов ndash; избиран за народен представител от 1901 до 1908 г. и от 1911 до 1919 г. Той е бил подпредседател на 13-то и 17-то Обикновено народно събрание, а в сградата на българския парламент има негов портрет.


Изложбата включва 24 платна с документи, карти и снимки, свързани с обявяването, мобилизацията и хода на военните действия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във