Банкеръ Daily

Новини

Цачева и Джемил Чичек обсъдиха българо-турските парламентарни отношения

Българо-турските отношения са пример за връзки между добри съседи, съюзници в НАТО и партньори. Това заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева, която се срещна с председателя на Великото национално събрание на Турция Джемил Чичек и водена от него делегация.


Налице постоянен диалог на най-високо ниво, както и активно партньорство в редица сектори от взаимен интерес, посочи още Цачева. За развитието и разширяването на двустранните отношения председателят на Народното събрание подчерта и важната роля на парламентарната дипломация. Красноречиво доказателство за това според нея са осъщественото посещение на парламентарната група за приятелство България ndash; Турция в Анкара и сътрудничеството в съвместния проект на Великото национално събрание на Турция и Европейския съюз Парламентарен обмен и диалог.


Изключително важно е да разширяване и развиваме нашите добросъседски отношения и ангажирано да отстояваме позициите си за мир, стабилност и сигурност в региона, заяви председателят на Великото национално събрание на Турция Джемил Чичек. Той отбеляза динамичното развитие на търговско-икономическите връзки, както и значителния ръст на стокообмена между двете страни за 2011 г. и допълни, че възможностите за това са още по-големи.


Инвестициите, транспортната инфраструктура и двустранното сътрудничество в областта на енергетиката бяха също сред основните теми на проведената среща. В разговора бе посочено, че евроинтеграционният процес на Турция увеличава възможностите на двустранно и регионално сътрудничество. В тази връзка Цачева потвърди българската позиция, че страната ни провежда последователна политика в подкрепа на европейската перспектива на Турция при спазване на принципа на оценка според собствените заслуги и изпълнение на критериите за членство.


България приветства създадените перспективи за напредък по пътя към либерализиране на визовия режим и че страната ни отдава приоритетно значение на подписването и бързото прилагане на Споразумението за реадмисия между Европейския съюз и Турция, каза още Цачева. Тя припомни също, че българското правителсто вече е предприело конкретни мерки за облекчаване на визовия режим за различни категории турски граждани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във