Банкеръ Daily

Новини

Цачева говори за съвременните ценности в реч пред членовете на Кнесета на Израел

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева говори за съвременните ценности в реч пред членовете на Кнесета на Израел и участниците във Втората политическа конференция „Демокрация, мир, диалог”. Форумът, организиран от „Приятели на Израел в Европейския парламент”, се проведе в залата за официални държавни церемонии „Марк Шагал”. В конференцията участват над 500 държавници, председатели на парламенти, политически лидери и наблюдатели, български депутати и членове на България в Европейския парламент.
В днешния свят Разумът води постоянна борба за човешкото достойнство, заяви председателят на българския парламент Цецка Цачева, която направи основното изказване през втория ден от работата на форума. Тя подчерта, че стремежът за свобода – лична и колективна – все още постоянно се сблъсква и трябва да преодолява фобии, омрази, понякога и масови психози. В днешния свят, заяви Цецка Цачева пред членовете на Кнесета, има опасност не само от покачване на температурата на планетата, а и от покачване на температурата на нетърпимостта. Тя изтъкна, че въпреки умножаващите се средства за комуникация, на планетата все още има места, където общуването между личности и общности е затруднено, понякога невъзможно.
България е държава, която векове е била кръстопът и живеейки на кръстопътя, сме се научили да общуваме, отбеляза в словото си Цецка Цачева. Тя допълни, че само с общуването, с разбирането на другия, може да се обясни един от най-важните, най-славния епизод в българския ХХ век – спасяването на българските евреи по време на Втората световна война.
„В най-ново време именно стремежът към общуването, към обмена, подтикна България да стане член на Европейския съюз, в който общуването е първостепенна ценност. Тъкмо стремежът към общуването тласка и нашите два народа към все по-ползотворно сътрудничество”, допълни още председателят на парламента.
Както във всички времена и в момента човечеството се люшка между тиранията и демокрацията, между просвещението и фанатизма. Аз съм сигурна, че ние с вас без съмнение сме заедно – на страната на свободата, на демокрацията, на просвещението, се обърна в заключение към своите израелски колеги и участниците във форума председателят на Народното събрание Цецка Цачева.
Участниците във Втората политическа конференция „Демокрация, мир, диалог” обсъдиха в Йерусалим актуалната обстановка в Близкия изток и перспективите за партньорство между Европейския съюз и Израел.
В рамките на форума председателят на българския парламент Цецка Цачева се срещна и с председателя на Кнесета на Държавата Израел Рубен Ривлин. По време на разговора бе обсъдена ролята на Народното събрание и Кнесета за розвитието на двустранните отношения.

Facebook logo
Бъдете с нас и във