Банкеръ Weekly

Новини

Цацаров: СРС-та само по искане на прокурор по дела, свързани с вота

Специални разузнавателни средства ще се използват по досъдебни производства, свързани с изборите, само по искане на наблюдаващ прокурор. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров, след като заедно с министъра на вътрешните работи Петя Първанова и председателя на ДАНС Константин Казаков подписаха съвместна заповед за създаване на междуведомствено звено за координиране на действията на трите институции при провеждането на предстоящия парламентарен вот.


Изготвените указания до прокуратурите в страната предвиждат дежурство на прокурори изборния ден, а също и два дни преди провеждането им. Това заяви заместник-главният прокурор Ася Петрова. Тя допълни, че приоритетна ще е работата върху бързите и незабавни досъдебни производства при нарушения в изборния ден, както и срочно произнасяне по депозирани жалби.


Министър Петя Първанова и председателят на ДАНС Константин Казаков заявиха, че съвместната заповед създава много добра координация между трите звена. Много голям е броят служители на МВР, които ще бъдат агажирани с изборния процес, съобщи главният секретар на МВР Калин Георгиев. Утре предстои той да подпише Указания за взаимодействие на полицията с органите на ДАНС и прокуратурата. Полицейските действия ще са под ръководството и контрола на прокуратурата, заяви Георгиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във