Банкеръ Weekly

Новини

Цацаров разпоради проверка на договорите на американските централи

Главният прокурор Сотир Цацаров е разпоредил проверка на договорите за дългосрочно изкупуване на енергия на т.нар. американски централи, за които вчера министърът на икономиката в оставка Делян Добрев представи документи. Това съобщи пресцентърът на прокуратурат.


Проверката ще обхване и сключените дългосрочни контракти за изкупуване на електроенергия и разполагаемост с bdquo;AES ndash; 3C Марица изток1ldquo; ЕООД и bdquo;Енел Марица изток 3ldquo; АД. Прокурори ще разследват още договор за залог от 31 ноември 2005 г. в полза на bdquo;AES ndash; 3C Марица изток 1ldquo; ЕООД и договор за залог от 1 февруари 2002 г., сключен между bdquo;НЕКldquo; ЕАД и bdquo;Енергийна компания Марица изток 3ldquo; АД в полза и на bdquo;Контур Глобал Марица изток 3ldquo; АД като обезпечение, покриващо размера на задълженията на bdquo;НЕКldquo; ЕАД за бъдещо месечно плащане на мощност и електрическа енергия, с предмет на залога вземания на Националната електрическа компания от ЕРП-тата.


За целта е създаден съвместен екип от прокурори от Софийска градска прокуратура и служители на Държавна агенция bdquo;Национална сигурностrdquo;. Ръководител на екипа е градският прокурор Николай Кокинов.


Оперативното ръководство е възложено на заместник-главния прокурор при Върховната касационна прокуратура Борислав Сарафов и заместник главния прокурор при Върховна административна прокуратура Камен Михов.


Работата на проверяващите ще бъде координирана ежедневно и трябва да приключи в срок до 22 март.


В рамките на една седмица след посочената дата, екипът ще изготви доклад за констатациите от проверката, които ще бъдат огласени пред обществеността.

Facebook logo
Бъдете с нас и във