Банкеръ Daily

Новини

Бурята Ксавер взе 9 жертви в Северна Европа

Мощната зимна буря Ксавер, която от вчера вилнее из Северна и Северозападна Европа, отне живота общо на девет души.


Жертвите от днешния ден са в Полша и Швеция. В Полша трима души загинаха, когато дърво премаза автомобил, в който те са пътували. В Швеция повалено дърво уби един човек.


Вчера във Великобритания в катастрофа заради бурята загина един шофьор на камион, а инвалид беше премазан до смърт от паднало върху него дърво.


В Дания възрастна жена загина когато бурният вятър преобърна автомобила й, а двама филипински моряци бяха отнесени от силна вълна в Швеция. Днес в Швеция 50 000 домакинства са без ток. Поривите на вятъра достигат 30 метра в секунда. Нарушено е движението на влаковете. Множество полети от и за летището в Малмьо са отменени. На летището в Стокхолм самолетите излитат със закъснение.


В Германия бурята връхлетя Хамбург и наводни рибния пазар и голяма част от кварталите край пристанището. Стихията доведе до покачване на водите до 6,09 метра, което е рекордно от 1962 г. насам, но дигите в града, построени в последните години, могат да издържат на водно ниво от 7,50 метра, а на места дори на водно ниво от 9 метра. Почти всички полети от и за Хамбург бяха отменени.


В голяма част на Северна Германия училищата са затворени, а в други райони като Берлин училищните власти обявиха, че отсъствието на учениците заради бурята няма да се наказва. В цялата страна всички видове транспорт са силно засегнати от стихията. Влаковете на дълги разстояния не се движат, а 531 полета в цялата страна са били отменени вчера и днес.


Във Великобритания заради заплаха от наводнения, причинени от обилните валежи, съпътствали Ксавер, бяха евакуирани 10 000 души. Наводнени са 2000 домове.


В Белгия дигите устояха на покачването на нивото на водите, което беше най-голямото от десетилетия насам и достигна 6,33 метра.


В Холандия наводненията засегнаха Ротердам и съседния град Дордрехт. На някои улици на Ротердам водата стига до колене, разказват очевидци. В град Зееланд пък нивото на водата достигна 4 метра, което е рекорд от 1953 г. досега.


В Литва без ток останаха 7 хиляди души. Наложи се спиране на движението на плавателни съдове в Клайпеда на Балтийско море, след като вълните достигнаха височина от 5 метра. Циклонът обаче не засегна работата на летището във Вилнюс.


В Чехия без ток останаха над 10 000 души. В планинските райони ветровете достигнаха 40 метра в секунда, а в Кърконошите планини за няколко часа паднаха 25 сантиметра сняг.


В Полша общо 147 000 домакинства останаха без ток, след като вятърът събори покриви и дървета и прекъсна електропроводи. В прибалтийския северен район на страната скоростта на вятъра достига 37,5 метра в секунда. Много летища, включително във Варшава, срещат проблеми и се налага отмяната на полети.

Facebook logo
Бъдете с нас и във