Банкеръ Daily

Новини

БУРГАС МОДЕРНИЗИРА ТРАНСПОРТНАТА СИ СИСТЕМА

Консултантите по програма Джаспърс са предложили четири варианта за параметрите на проекта, с който Община Бургас ще търси европейско финансиране за пълна модернизация на транспортната си схема, съобщава сайтът на общината. Различните опции са изготвени въз основа на подробни предпроектни проучвания, извършени в града през последните няколко месеца.
Те бяха представени от експерта по организация на градския транспорт Гуидо Брюгеман, в присъствието на Жан Франсоа Биро - представител на Европейската инвестиционна банка, и други членове на консултантския екип.
Първият предложен вариант е т. нар. План Минимум. Неговата реализация ще струва 40 млн. евро и включва подмяна на всички стари автобуси в градския транспорт с нови.
Вторият вариант се нарича Бързи автобусни ленти и е на стойност 55 млн. евро. Тази възможност също предвижда обновяване на автопарка, но и обособяване на специални ленти за движение на една нова автобусна линия, която почти напълно да покрие периметъра на пет от сега съществуващите. Маршрутът й ще започва от Меден рудник, ще се движи покрай езерото Вая - градски център - посока север.
Третият вариант в основни линии повтаря втория, но включва и няколко допълнителни компонента - изграждане на интермодален терминал за пътници до ЖП-гара и отсечка (виадукт - мостово съоръжение), която да е част от специалното трасе за автобуси. Затова се нарича Бързи автобусни ленти + и реализацията му би струвала 75 млн. евро.
Четвъртият вариант е най-скъп - 162 млн. евро, и се отнася до изграждането на модерна трамвайна мрежа в Бургас, която да е с дължина около 14 км. и мотрисите отново да се движат от Меден рудник към центъра, след това по ул. Стефан Стамболов и на север, с терминал при магазин Карфур.
Всички предложени опции са разчетени за 15 г. напред, прогнозирани са разходите по тях, социалните ефекти и възможното влияние върху околната среда.
Консултантите по програма Джаспърс препоръчват изпълнението на пакет от задължителни мерки, независимо кой ще е избраният вариант. Сред тях са въвеждането на система за електронно таксуване на пътници в градския транспорт, изграждането на нови автобусни спирки, внедряването на съвременна информационна и система за паркиране (синя зона), изграждането на велоалеи. Стойността на този задължителен пакет от мерки е 10 млн. евро. При избор на варианти от едно до три обновяването на автопарка на градския транспорт ще струва минимум 18 млн. евро.
Препоръката на консултантите от Джаспърс е Община Бургас да избере варианта Бързи автобусни ленти (Вариант 2 или Вариант 3). Според тях експресната автобусна линия може да обхване почти половината от целия пътникопоток в Бургас. Превозните средства по маршрута й ще се движат на три минути и много по-бързо от сега ще стигат от точка до точка, а новите им двигатели по стандарт Евро 5 ще отделят много по-малко вредни емисии във въздуха.
Общината трябва да осигури 20 % съфинансиране.

Facebook logo
Бъдете с нас и във