Банкеръ Daily

Новини

БУЛСТРАД КУПИ 10% ОТ ПАМПОРОВО

ЗПАД Булстрад придоби по 10% от текстилното предприятие Катекс, курортното дружество Пампорово и металургичния комбинат ОЦК. Това са първите инвестиции, които застрахователят прави в тези компании.
Продавач на 4.99% от капитала на Катекс АД е партньорът на ЗПАД Булстрад - СИБАНК. Останалите 5.01% от дружеството бяха прехвърлени на застрахователното дружество от мажоритарния собственик на казанлъшкото предприятие Притекс АД. Цената на сделката е 1.3 млн. лева. Тя е сключена на блоковия сегмент на фондовата борса на 5 октомври. Тогава ЗПАД Булстрад купи по 10% от капитала на Пампорово АД и ОЦК АД - Кърджали. Продавач на първия пакет е мажоритарният собственик на курортното дружество Турист Инвест, който след сделката остана с дял от 50 процента. Тази покупка е струвала на застрахователната компания близо 2 млн. лева. Преди два месеца СИБАНК продаде 9.488% от капитала на курортното дружество за сумата от 329 783 лева. Пампорово притежава цялата инфраструктура на едноименния курорт. В негови ръце са също лифтовите съоръжения, както и петзвездният хотел Орловец.
Кипърската компания Ел Зет Метал Трейдинг Лимитид (L.Z.Metal Trading Limited) остана с дял от 14.3% в кърджалийското дружество ОЦК, след като продаде 10% на Булстрад срещу сумата от 3.8 млн. лева. Мажоритарен собственик в дружеството е Кърджали Инвест с 47.5 процента.

Facebook logo
Бъдете с нас и във