Банкеръ Daily

Новини

Булгартабак започна годината с печалба

Поставеният в позиция приватизация Булгартабак холдинг завърши с печалба от 2.167 млн. лв. първото тримесечие на тази година, показват данните в консолидирания отчет. За сравнение, преди година резултатът на групата беше загуба в размер на 2.344 млн. лева.
Консолидираните приходи от продажба на цигари за периода са с 64% повече спрямо края на март миналата година, като износът заема дял от около 80% в общия обем на продадените цигарени изделия. Освен доброто представяне на външни пазари, Булгартабак остава лидер в продажбите на цигари и на вътрешния пазар с дял около 37 на сто.
Реализираните през първото тримесечие цигари за вътрешния пазар се приближават до продажбите от същия период на миналата годиня, с незначителен спад при някои асортименти. От началото на годината Булгартабак произвежда и предлага на вътрешния пазар нов формат с десет къса цигари в потребителската опакавка на познатите на пушачите марки Мелник, ММ и GD. Като цяло това е форматът, който бележи постоянен ръст през последната половин година и пазарният й дял достигна 7% от общите продажби на тютюневи изделия у нас. Тенденцията на спад в потреблението обаче продължава и от началото на 2011-а, като основната причина за това е намалялата покупателна способност на населението, свиването на разходите на отделните домакинства, намаляване или отказ от тютюнопушене. Трябва да се отчете и факта, че предпочитанията на българските пушачи към дадена марка се влияят силно от цената и всяка отклонение веднага се отчита от пазара.
В условията на постоянно свиващ се пазар конкуренцията между цигарените фабрики е под силния натиск и на предлагането на контрабандно внесени цигари и тютюн за пушене. През първите три месеца се запазват високи му нива. В същото време бандеролния пазар на тютюневи изделия през първото тримесечие се е свил с 30 на сто спрямо същия период преди година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във