Банкеръ Daily

Новини

БЪЛГАРСКОТО ВИНО НАМИРА НОВИ ПАЗАРИ

Страната ни ще трябва да усвои 18 млн. евро за преструктуриране на 2.4 хил. хектара с винени сортове лозя до 15 октомври. Това съобщи земеделският министър Нихат Кабил по време на честването на лозарския празник в землището на свиленградското село Мезек. През октомври 2007-а бяха изплатени първите помощи в сектор Вино в размер на 346 520 лева. От тях са се възползвали само 13 кандидати.
До юни тази година България трябва да представи в Европейската комисия Национална програма за подпомагане на лозарството и винарството в периода 2009-2015 г., по която трябва да усвоим общо 166 млн. евро. Тя ще включва специфични за страната ни мерки, които ще насочват инвестициите към повишаване на конкурентоспособността на българските вина и затвърждаване на българския имидж както на пазарите в ЕС, така и в трети страни.
За деветте месеца на миналата година са изнесени 857 хил. хектолитра вино, което е с 21% повече от същия период на 2006 година. Две трети от експорта по традиция отива за Русия, съобщиха от Националната лозаро-винарска камара (НЛВК). Според председателя на камарата Пламен Моллов страната ни трябва да разширява пазарите си на Изток, където има потенциал за това. Така винената ни индустрия няма да зависи само от един купувач, макар и много голям. Моллов се надява, че през следващите години българските вина ще навлязат в държави като Китай и Виетнам.
България влезе в ЕС с два района, утвърдени за производство на регионални вина - Тракийска низина и Дунавска равнина, както и с 51 района за производство на качествени вина. Основни пазари за българската продукция, освен Русия, са и Полша, Великобритания, Чешката република, Литва, Германия, Швеция, Латвия, Естония, Белгия, Словашката република, Канада, Беларус, Холандия, Норвегия, Финландия. Българско вино се пие дори във Филипините и Бутан. Договаря се през тази година в 12 американски щата да бъдат продадени 1.5 млн. бутилки от продукцията на Белведере груп - България.
Рекорден брой участници - общо 51, ще участват в дегустационните конкурси на предстоящото изложение Винария 2008 в Пловдив, което ще се проведе през март.

Facebook logo
Бъдете с нас и във