Банкеръ Daily

Новини

Българският лекарски съюз иска оставката на Дянков

Да бъде освободен финансовият министър Симеон Дянков, за да има ред в здравната система. Това заяви по време на протест на лекарското съсловие пред Новотел Пловдив председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.


Лекарите са изпратили две декларации до премиера, в които сигнализират за действията на министър Дянков и за политизирането на здравната каса. По думите на Райчинов около 2 милиарда са здравните вноски, пренасочени от министър Дянков. Вицепремиерът е ресорен за здравеопазването и явно желае да управлява еднолично сектора, заяви Райчинов.


Според председателя на БЛС касата функционира като одържавен и политизиран орган.


По-рано днес по време на провелия се извънреден 56-ти събор в града делегатите на Българския лекарски съюз решиха да не подписват предложението за Национален рамков договор със НЗОК за 2013 година.


Против договора са гласували 224 делегати, за - 27, а bdquo;въздържали се ndash; 15. На форума присъстваха общо 312 представители на лекарските колегии от цялята страна, а за да са легитимни решенията на Събора е необходимо да има най-малка 251 делегати.


Лекарите не одобряват предложените от Здравната каса обеми и цени за медицинските дейности за следващата година. Разочарованието им се дължи на липсата на актуализация по финансовото обезпечаване на много доболнични дейности и клинични пътеки, които остават крайно недофинансирани. Те посочиха още много примери от онкологията, коремната хирургия, урологията, ортопеията и други специалности, където лечението на тежки заболявания и придружаващите ги усложнения и странични ефекти е силно затруднено заради недофинансираните клинични пътеки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във