Банкеръ Daily

Новини

Български проект е сред победителите в състезанието за иновации NOVATech

Български отбор спечели почетното трето място на регионалния кръг за Централна и Източна Европа от състезанието за иновативни проекти и технологии NOVATech 2009. Екипът от български студенти и инженери MindPoint са впечатлили компетентното жури в Израел с проекта си Envision, който представлява интерактивна образователна система за началните класове на училищата. С комбинацията от Envision и минимално оборудване – компютър и мишка за всеки ученик, проектор и екран - преподаването и изпитването се превръщат в интересна интерактивна аудио-визуална игра за децата. Системата вече е пилотно внедрена в три български училища. Поради сериозното социално значение и потенциал на идеята, организаторите на състезанието удостоиха отбора ни със специална допълнителна квота за участие на финала на своеобразното световно първенство за иновации.
Българският тим стана един от победителите в регионалния кръг в Тел Авив в конкуренция с още 14 отбора от България, Израел, Румъния, Словакия, Унгария, Полша и Турция. NOVATech се организира ежегодно от Българския институт за мениджмънт и технологии (БИМТ) в партньорство с Intel и Университета Berkeley. Регионалната надпревара е квалификационен кръг за световното състезание за технологично предприемачество – IBTEC. През ноември отбори от цял свят, включително и българският MindPoint, ще се състезават за големите награди от 50 хил. щ.долара за първо място и 30 хил. щ.джлара за второ място в Университета Berkeley в САЩ. Паричните награди са предназначени за развитието и превръщането на печелившите проекти в реални бизнес начинания.
Първото място сред иновативните проекти в Централна и Източна Европа и награда от 20 хил. щ. долара спечели отборът от Турция – Protcare. Те представиха нетрадиционна иновативна разработка в областта на биотехнологиите. Победителите са създали концепция за бебешка пелена с вградена технология за моментен химичен анализ на урината, който бързо и прецизно отчита в извънлабораторна среда наличието на вредни вещества в организма на детето.
Един от отборите на домакините – Vizmo Group, беше класиран на второ място и спечели наградата от 10 хил. щ. долара за проекта си в сферата на мобилните услуги. Разработката на израелския тим е платформа, която позволява на кол центрове или други бизнес организации да разработват и предоставят дистанционно на клиентите си специални услуги или приложения за мобилните им телефони.
Наградите на победителите са били връчени лично от проф. Марк Харис, директор на направлението за висше образование и изследвания на Intel EMEA и г-н Ури Арази, директор на Intel Capital Израел.
Българският институт за мениджмънт и технологии (БИМТ) е партньор на Intel Education и Университет Berkeley за организирането и провеждането на състезанието NOVATech, както на национално, така и на регионално ниво.
Страните участнички в регионалната надпревара са България, Румъния, Словакия, Турция, Унгария, Полша, Сърбия, Чехия и Израел. Всяка от тях излъчва по два отбора, които се представят на регионалното състезание. През 2009 г. журито в националния кръг за България излъчи и извънреден трети победител, който беше именно MindPoint. Първите два класирани проекта на регионалния кръг за Централна и Източна Европа получават парични награди съответно от 20 хил. и 10 хил. щ. долара и правото да представят техните иновативни идеи на световния финал в Университета Berkeley, Калифорния.

Facebook logo
Бъдете с нас и във