Банкеръ Daily

Новини

Български и френски експерти започват работа по Меморандума между БЕХ и АРЕВА

Български и френски експерти започват съвместна работа по осъществяване на дейностите от Меморандума за сътрудничество между БЕХ и АРЕВА и по-конкретно по възможностите за изграждане на нови мощности на площадката на АЕЦ „Козлодуй. За това се договориха в Париж министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков и президента на френския енергиен гигант Ан Ловержон. Трайков е във френската столица за участие в министерската среща на енергийните министри по въпросите на ядрената безопасност.
Министър Трайков представи график за извършване на дейностите по Меморандума, който предвижда работните групи от българска и френска страна да започнат работа до месец.
Меморандумът между БЕХ и Арева предвижда сътрудничество в прилагането на възможно най-високите стандарти на безопасност в проекти за нови ядрени мощности в България, включващи евентуални нови реактори на площадката на АЕЦ „Козлодуй и потенциалното изграждане на АЕЦ „Белене. Удължаването на живота на 5-ти и 6-ти блокове на АЕЦ „Козлодуй и съхраняването и рециклирането на отработеното ядрено гориво също са част от дейностите с потенциал за партньорство по меморандума.
Като част от европейската общност ние сме ангажирани да прилагаме общите стандарти за ядрената сигурност и безопасност. Затова партньорство с една от водещите ядрени компании в Европа и света е важно за усъвършенстването на технологиите в ядрената енергетика и прилагането на новите международни правни рамки в сферата на безопасността в развитието на българската ядрена програма, подчерта министър Трайков. Г-жа Ловержон заяви, че модернизацията на съществуващите и изграждащите се ядрени централи е напълно постижима задача. Ескалацията в цената на базовия договор за „Белене, която в момента се обсъжда между българската и руската страна, не се дължи на промяна в стойността на извършените от Арева дейности, допълни още Ловержон. По думите й компанията не е променяла цените за дейностите, които извършва като подизпълнител по проекта „Белене, от 2008 г. досега. Президентът на Арева подчерта подкрепата си за България в желанието й да бъде силен партньор в прилагането на европейски стандарти за ядрена сигурност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във