Банкеръ Daily

Новини

Български и арменски банки ще работят заедно

Скъпият и несигурен транспорт е най-сериозният проблем, който стои пред развитието на бизнес отношенията между България и Армения, съобщи председателят на Българската стопанска камара Божидар Данев след проведения на 8 септември българо-арменски бизнес форум. Според него, преминаването на целия стокообмен между двете страни през Грузия затормозява търговията между тях. Той отбеляза, че международната цена за километър превоз на тон е 14 щ. долара, докато грузинските превозвачи искали цени около 80 долара за тон.
Официалният стокообмен между Армения и България през първите три месеца на тази година е 4.5 млн. щ. долара. Според Данев обаче той е двойно повече, тъй като в него не е включен нефтът, който изнасяме за арменците. Това е така, защото горивото преминава първо през Грузия, както вече бе споменато, и в българската статистика той е включен като износ за тази страна. Неговата цена е в рамките на 25 млн. евро на година.
Освен стоките, разплащанията между двете държави също минават през трети страни. Този проблем обаче е на път да се реши, след като представителите на търговско-промишлените палати на България и Армения обсъдиха възможностите за приемане на акредитиви директно между техните банки.
Обект на договаряне е било и предоставянето на оборудване на лизинг на арменски фирми от наша страна. Данев заяви, че е имало и договорки за износ на тънкостенни стъклени бутилки за безалкохолни напитки и бира. Това производство е съвсем ново и за България.
Бизнес форумът бе отбелязан и с подписването на две споразумения за сътрудничество между Българската стопанска камара и Съюза на арменските работодатели, както и между търговско-промишлените палати на двете страни. Във форума активно участие са взели седем арменски и петнадесет български фирми от различни отрасли на икономиката. Армения е била представена и от четири банки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във