Банкеръ Daily

Новини

Българската държава придоби 146 матрици на официалните отличия от Третото българско царство

Българската държава придоби 146 матрици на официалните отличия, ордени, гербове и символи от Третото българско царство. Сред тях има непознати досега емисии и образци. Колекцията вече е във фондовете на Националния исторически музей (НИМ) и част от нея ще бъде представена пред журналисти от 12 ч. в музея. Това съобщиха организаторите.
Акцията по придобиването на матриците е продължила 10 години с обединените усилия на Министерството на културата, МВР, Върховната касационна прокуратура и НИМ. Придобиването на подобна колекция е безценно за България не само в материален и исторически аспект, но и предотвратява възможността от бъдеща търговия с фалшиви национални символи, което би увредило националното ни достойнство и историческата истина, коментират от НИМ.
Матриците са били поръчвани, проектирани и изработвани във Виена от най-известната тогава фирма Rothe Nefe, която е сякла държавните отличия и ордени на всички европейски владетелски домове. След Втората световна война те не са актуални, извадени са от употреба и попадат във владение на частни лица. Това застрашава от злоупотреби културното наследство и националната история на България. Други европейски държави са изплащали крупни суми за откупуване на държавните си матрици - Германия е изплатила над 2.2 млн. евро, припомнят още от НИМ.

Facebook logo
Бъдете с нас и във