Банкеръ Daily

Новини

Българска юристка получава престижна международна награда

Адвокат Маргарита Илиева, заместник-председателка на Българския хелзинкски комитет (БХК) и ръководителка на правната му програма, е тазгодишният носител на наградата на Австрийската лига за човешки права.
Тя е отличена основно заради работата си по проверките на всички институции за деца с увреждания в България през 2010 г. Илиева е човекът, който през 2009 г. задвижва дело срещу прокуратурата за отказ за разследване на десетки детски смърти, впоследствие постига договореност с главния прокурор за съвместна работа в домовете, и координира цялата работа в БХК по проверките. Изследването е уникално по своя мащаб и изводи. След месеци работа Маргарита Илиева и ръководеният от нея екип достигат до шокиращи данни (изнесени в публичното пространство преди месец) – 238 детски смърти за последните десет години, огромната част от тях – предотвратими - 31 от глад, 84 от занемаряване и пр. Проверките констатират още насилие, връзване и третиране с опасни медикаменти, както и над сто деца, страдащи от недохранване в момента.
Австрийската лига за човешки права връчва своята награда на представители на неправителствени организации, работещи за защитата и популяризирането на човешките права, за втора поредна година. Награждаването ще се проведе на специална тържествена церемония във Виена в навечерието на 10 декември – Световния ден на правата на човека. Тази година наградният фонд от 4000 евро ще бъде поделен между представителите на една австрийска организация и една организация, работеща в страна от Източна Европа.
При определяне на Маргарита Илиева за единия носител на наградата Австрийската лига за човешки права e взела предвид и стотиците стратегически дела, водени от нея и поверения й екип; факта, че тя е един от основните автори на Закона за защита от дискриминация, приет през септември 2003 г.; както и че самата адв. Илиева е инициатор на Човек на годината, годишната награда на БХК за изключителен принос в защита и утвърждаване на човешките права в България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във