Банкеръ Daily

Новини

Българска агенция по безопасност на храните следи за състоянието на популацията на мароканските скакалци

Българска агенция по безопасност на храните следи за състоянието на популацията на мароканските скакалци, съобщиха от ведомството. Създадена е организация между Областна дирекция по безопасност на храните - Благоевград и кметовете на населените места в застрашените райони за проследяване развитието на мароканските скакалци и за доуточняване на засегнатите площи. Проведена е среща с експерти от община Петрич за запознаване с обстановката и за уточняване възможността на общината да осигури средства за наемане на техника. Датата на пръскането срещу мароканските скакалци все още се доуточнява. Експертите от Областна дирекция по безопасност на храните - Благоевград са извършили необходимите маршрутни обследвания в районите, където миналата година е установен каламитет. Огнищата от марокански скакалец (от излюпване до втора възраст) са съсредоточени в необработваеми площи и са с висока плътност 8-10 бр./кв.м. Картотекирани са териториите, в които съществува потенциална опасност от силно намножаване и разпространяване на популацията, като прогнозата е за 200 дка от местността „Горното поле” в село Марикостиново и 1000 дка от местността „Метлата” в село Генерал Тодоров, община Петрич.
В община Кърджали, по-ниските температури и честите превалявания доведоха до забавяне началото на излюпване на мароканския скакалец. Очаква се началото му да започне при трайно повишаване на температурите. От 16 май се извършват маршрутни обследвания в местата, където е установено нападение през 2010 година. Начало на излюпване все още не е установено.
Наблюденията на експертите от Българска агенция по безопасност на храните върху излюпването, развитието на ларвите и популационната плътност на мароканския скакалец продължават.

Facebook logo
Бъдете с нас и във