Банкеръ Weekly

Новини

Българите зад граница от днес могат да подават заявления за гласуване в чужбина

Българските граждани, които искат да гласуват в чужбина на предстоящите на 12 май избори за 42-ро Народно събрание могат да подават заявления за гласуване от днес до 11 април. Това съобщи Министерството на външните работи.


Това става чрез попълване и подаване на заявление по образец, достъпен на сайта на МВнР. В заявлението гласоподавателят посочва трите си имена по паспорт, единния си граждански номер, адреса на пребиваване в съответната държава, постоянния си адрес в България и населеното място, в което желае да упражни правото си на вот.


Според решение на ЦИК избирателни секции могат да се образуват в дипломатическите и консулските представителства на България, както и извън тях в случаите, в които законодателството на приемащата държава изрично допуска това, при наличие на не по-малко от 20 избиратели, заявили желание да гласуват. В селища, в които няма дипломатическо или консулско представителство, секция се образува при наличие на съгласие на приемащата държава и на не по-малко от 100 избиратели, заявили желание да участват във вота. Когато броят им е повече от 1000, се образува нова допълнителна избирателна секция в съответното населено място


Съгласно решението на ЦИК всеки гласоподавател, подава отделно заявление, което подписва саморъчно. То се депозира лично до дипломатическото или консулското представителство или се изпраща по пощата с писмо. Този образец не може да бъде използван за подаване на електронно заявление чрез интернет страницата на ЦИК или чрез електронната поща на комисията. Предстои ЦИК да обяви условия за приемане на електронно заявление за гласуване извън страната.


Изборният ден започва в 7 ч. местно време и приключва в 20 ч. местно време.


В изборния ден гласоподавателят представя документ за самоличност (паспорт, лична карта или военна карта (само за военнослужещите), а ако не е подал заявление за гласуване извън страната и не е бил вписан в избирателния списък, следва да представи и декларация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във