Банкеръ Daily

Новини

Българите допринасят за британската икономика, смята Вигенин

Българите във Великобританияnbsp; не експлоатират социалната система, напротив те допринасят със осигуровките си много повече за британската икономика, заяви външният министър Кристиан Вигенин пред бТВ.


Има цялостна тенденция към нарастване на евроскептицима и ксенофобията в Европа, не само във Великобритания , подчерта министърът. На Острова има една партия, която успява да натрупа популярност от това, а правителството е било принудено да обяви мерки, за да покаже, че предприема конкретни действия и да преодолее страховете на британците.


За тези, които се занимават с по-ниско платена работа, всъщност са проблем не за Великобритания, а за България, защото те не са тук у нас да извършват такава работа, твърди Вигенин.


nbsp;На британското правителство му се наложи да отговори на тази кампания вътре в страната. Затова и част от мерките са свързани със социалната система на Острова. Друга част, които предстои да обсъдим, може да се приемат като дискредитационниrdquo;, подчерта българският министър. bdquo;Смятам за неудачно част от мерките да се свързват с датата на отваряне на пазара. Това насочва настроения срещу българи и румънци. Тези предупреждения може да създадат настроения директно срещу българи и румънци и към тях да има дискредитационни меркиrdquo;, добави той.


Вигенин обаче подчерта, че България не може да се намесва в тази кампания, а би трябвало умерените сили във Великобритания да вземат отношение и да повлияят. bdquo;За съжаление в центъра на тази кампания чуваемостта за нашата позиция е много ниска. Затова търсим и пътища чрез европейската подкрепа да влияемrdquo;, поясни той.


Той смята, че в началото на годината ще се види, че българите и румънците не са заплаха за британския пазар на труда, но след това очаква нова вълна от ксенофобски настроения. bdquo;Не бива да допуснем антиевропейци и ксенофоби да нахлуят в Европейския парламентrdquo;, заяви българският дипломат.

Facebook logo
Бъдете с нас и във