Банкеръ Daily

Новини

Българинът продължава да харесва БНТ, БНР църквата, полицията и Борисов

И през септември, националната телевизия, националното радио, полицията, църквата и армията остават институциите, одобрението за дейността на които надхвърля неодобрението. Рейтингът на премиера Борисов продължава да е висок, макар, че този на вътрешният министър Цветан Цветанов е значително по-висок. Това сочат данните от национално представително проучване на свързаната с властта НЦИОМ. Изследването е проведено в периода 15-23 септември и в него са участвали 1000 човека от цялата страна.
През втората половина на септември 22% от интервюираните одобряват работата на българския парламент. Това е с 2% по-малко от средата на юли 2010 г. Одобрението към президента се свива с 4% и през втората половина на септември възлиза на 42%. Така одобрението и неодобрението за работата на Георги Първанов в момента са с много близки стойности – 42%:41%.
Правителството губи около 4% от обществената подкрепа за работата си през последните два месеца. Най-много негативи за кабинета „заработват” секторите здравеопазване, бюджет и финанси и социална политика.
Премиерът е подкрепян от 59% от българите, с 2% по-малко в сравнение с юли. Бойко Борисов продължава да бъде най-одобряваният партиен лидер, подкрепян от 92% от избирателите на управляващата партия.
Най-одобряваните министри, според общественото мнение, през втората половина на септември са: Цветан Цветанов (64%), Николай Младенов (42%), Росен Плевнелиев (41%) и Мирослав Найденов (40%).Цветанов продължава да е начело и на класацията на най-популярните български политици.
Министрите, които получават най-слаба обществена подкрепа за работата си през последните месеци са Анна-Мария Борисова (16% одобрение), Тотю Младенов (16% одобрение) и Нона Караджова (17% одобрение).
Макар и със значително по-високи дялове на одобрение, министрите, които губят най-много подкрепа за изминалите два месеца са Симеон Дянков (спад на одобрението с 10%) и Вежди Рашидов (спад на одобрението с 12%). Сред министрите, чието одобрение спада през последните два месеца, са още Аню Ангелов и Божидар Димитров, които губят съответно 6% и 5% от рейтинга си.

Facebook logo
Бъдете с нас и във