Банкеръ Daily

Новини

България започва подготовка за провеждането на „стрес – тест” на АЕЦ Козлодуй

България започва подготовка за провеждането на „стрес – тест” на атомната електроцентрала в Козлодуй, по разпореждане на министър - председателя Бойко Борисов. Това стана ясно след среща на премиера с изпълнителния директор на Националната електрическа компания Красимир Първанов, изпълнителния директор на „АЕЦ Козлодуй” Костадин Димитров, зам.-изп.директор на „АЕЦ Козлодуй” Александър Николов и директорът на „Безопасност и качество” в централата Митко Янков.
Проверката ще включва седем основни критерии – местоположение на централата, риск от наводнения, охладителни системи – конструкция, резервни мощности, продължителност на експлоатационния живот, тип реактори и риск от терористични нападения.
За подготовката на теста ще бъде уведомена Международната агенция за атомна енергия и ще бъдат поканени експерти от агенцията, които да наблюдават изпълнението на тестовете.
След приключване на проверката, страната ни ще оповести резултатите и ще предложи начините за изпитване, приложени в АЕЦ „Козлодуй”, да влязат в общите европейски изисквания за изпитания на атомни централи в общността.
При допълнителни изисквания за проверка на сигурността, от страна на ЕК, България е готова да приложи още тестови механизми, гарантиращи безопасността на атомната ни централ

Facebook logo
Бъдете с нас и във