Банкеръ Daily

Новини

БЪЛГАРИЯ ЗАПЛАШЕНА ОТ БЮДЖЕТЕН ДЕФИЦИТ

През 2009 г. икономиката на страната ще се свие с около 3.5% в сравнение с миналата година и с още 1% през 2010 година. В резултат на това забавяне, постъпленията в бюджета ще бъдат разочароващи. Това важи особено за приходите от ДДС, но ще бъдат засегнати и тези от други налози. В този смисъл бюджетът, разработен от правителството през септември 2008 г. изглежда твърде оптимистичен. Това са прогнози на Международния валутен фонд. Мисията на световната финансова институция, водена от Бас Бакер, бе на десетдневно посещение у нас. В сряда (22 април) по време на брифинг експертите обобщиха резултатите от срещите си с представители на българското правителство и на БНБ.
По думите на Бакер, дори и да бъде спазено правилото за харчене на 90% от предвидената разходна част, има риск в края на годината да бъде реализиран бюджетен дефицит в размер на 1% от БВП. За да не се допусне това, е нужно публичните разходи да се намалят допълнително, категорични са експертите на МВФ.
Според Бакер, тази цел може да бъде постигната чрез намаляване на оперативните разходи на ведомствата и техните дъщерни институции, включително по отношение на заплатите, както и чрез оптимизиране на правителствените инвестиции. Поддържането на бюджетен излишък е много важно, за да не се допусне подяждане на фискалния резерв, който е съществен елемент на международните валутни резерви на страната и е от изключително значение за поддържане на доверието във валутния борд, заяви още Бакер.

Facebook logo
Бъдете с нас и във