Банкеръ Daily

Новини

България заема 64-то място от 129 страни по международния индекс „Право на собственост”

България заема 64-то място от 129 страни по международния индекс „Право на собственост”. С равен резултат и на същата позиция са Турция, Тайланд, Мароко, Хърватска, Бразилия и Бенин. Тази оценка поставя страната ни по-близо до страната с най-ниска защита на правото на собственост – Венецуела (3,4 т.) и по-далеч от първенците Финландия и Швеция с по 8,5 точки. Това съобщиха от Институтът за пазарна икономика
Въпреки че в сравнение с 2010 година България пада с 5 места в класацията, резултатът й се подобрява с 0,1 точки. Като цяло за петте години, в които се издава индексът защитата на правото на собственост у нас постоянно се подобрява, но напредъкът e изключително незадоволителен – от 4,9 точки през 2007 г. до 5,3 точки през 2011 година. С този темп едва ли може да се очаква бързо забогатяване на хората, да не говорим за по-бързо излизане от кризата. Изключително важно е да се отбележи, че ефективната защита на правото на собственост зависи изключително и само от българското правителство и провалът не може да се отнесе към външни фактори. В този смисъл, ниските доходи у нас могат да бъдат обяснени в голяма степен с несигурността на гражданите и фирмите и липсата на защита, която държавата е призвана да осигурява.
Традиционно най-лошото представяне на България е при правната и политическа среда – точно 5 точки през 2011 година. И въпреки че точно тук получаваме сравнително добрата оценка за политическата стабилност (5,9 т.), тя не може да компенсира ниските резултати по отношение на независимостта на съдебната власт и контрола над корупцията.
Резултатът за групата правото на физическа собственост, в която България постигаше най-добрите си резултати в предишните години, през 2011 се понижи с 0,4 до 5,6 точки. Най-голямо понижение отбелязва под-индикаторът „достъп до заеми” - от 4,9 т. през 2010 до 4,1 т. през 2011 година, което е в следствие на негативните ефекти на световната икономическа и финансова криза.
В областта на защитата на правото на интелектуалната собственост България има доста силни, но и изключително слаби резултати. В тази група показатели се намира и най-високата оценка за България в областта на патентната защита (9,1 т.), както и най-слабата – пиратството на авторските права (3,3 т.), за което България е посочвана като първенец в Европа.

Facebook logo
Бъдете с нас и във