Банкеръ Daily

Новини

България влиза в Шенген най-рано догодина

Присъединяването на Румъния и България към Шенген не е в дневния ред на Съвета по правосъдие и вътрешни работи на Европейския съюз през декември, съобщават световните агенции. Темата не е била включена в дневния ред, тъй като няма предпоставки за вземане на решение е коментарът от кипърското ротационно председателство на Евросъюза. Причината не е в липсата на напредък от страна на България и Румъния в проблемните области.


Присъединяването към Шенгенското пространство става само с единодушие, говорителят на председателството Никос Христодулос. В момента няма такова относно членството на двете страни. Затова и въпросът ще бъде обсъждан през следващата година на неформална среща на съвета.


Всъщност България и Румъния са извършили необходимата подготвителна работа за присъединяването и темата може да бъде предложена за обсъждане през януари.


Разглеждането на кандидатурите на България и Румъния за членство в Шенгенското безвизово пространство беше отложено за март 2013 година. Решението е взето заради несигурността около възможностите на властите в двете страни да спазват задълженията си. Това съобщиха на 24 октомври тази година дипломатически източници в Брюксел, цитирани от АФП.


Шенген (на немски Schengen) е винарско село в Люксембург, намиращо се близо до границата с Германия и Франция. Населението му от преброяването през 2009 г. е 1 527 жители. Шенгенският замък е построен през 1390 година.


Шенген придобива известност на 14 юни 1985 г., когато на борда на кораба Принцеса Мария Астрид, плаващ по река Мозел, е подписано Шенгенското споразумение за премахване на вътрешните граници между страните-членки и общ граничен контрол по граничните контролно-пропускателни пунктове по външните им граници.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във