Банкеръ Daily

Новини

България в дъното на класация за качество на здравеопазването

България е класирана на 31-во място сред 35 европейски държави по качество на здравеопазването.


Това показва последното изследване на Европейския здравно-потребителски индекс.


След нас са единствено Полша, Латвия, Румъния и Сърбия, а първенецът в класацията с най-добра от европейските здравни системи за четвърта поредна година е Холандия.


Страната ни е втора след Румъния по ниво на детска смъртност, като дори показателите в Македония са по-добри от нашите в това отношение.


Оказва се, че сме и сред лидерите по брой аборти - над 400 на 1000 живородени, като след нас се нареждат единствено Естония и Румъния.


Последни в класацията сме също така по съотношението на болничните разходи към общите разходи в здравеопазването - с малко под 60 на сто.


Според данните обаче страна ни е все още в групата на сравнително добре обезпечените страни като Германия, Литва и Швеция, по отношение на брой лекари на население.


Нашите медици са малко под 400 на всеки 100 000 души. Заедно със Словакия пък страната ни се нарежда на трето място по осигурен достъп на пациента до собственото му досие, след лидерите Дания и Норвегия.


България обаче, е една от осемте страни, в които няма въведени електронни рецепти - наред с Албания, Македония, Кипър, Латвия, Малта, Сърбия и Словакия.

Facebook logo
Бъдете с нас и във