Банкеръ Daily

Новини

„България: Страхът срещу свободата” е темата на доклада, който Борислав Цеков ще изнесе в Брюксел

„България: Страхът срещу свободата” е темата на доклада, който председателят на Института за модерна политика (ИМП) Борислав Цеков ще изнесе на специална конференция в Европейския парламент на 3 март в Брюксел. Това съобщиха от института. Форумът, в който ще вземат участие високопоставени членове на Европейския парламент и водещи журналисти и експерти от Франция, Италия, Испания, Германия, Румъния, Унгария и България, е посветен на необходимостта от общоевропейско законодателство, което да гарантира свободата на словото и на медиите в страните от ЕС.
Поводът Борислав Цеков да бъде поканен като основен докладчик на конференцията е Специалният доклад на Института за модерна политика за действия на правителството и службите за сигурност в България, които застрашават или нарушават правата на гражданите. Докладът беше внесен в началото на февруари в Европейския парламент и връчен на европейските комисари по вътрешни работи и по правата на човека Сесилия Малмстрьом и Вивиан Рединг.
В своето експозе Борислав Цеков акцентира върху атмосферата на страх, която правителството на ГЕРБ и „Атака” насаждат чрез масово подслушване и полицейско насилие. Представен е и правозащитния анализ на ИМП на нарушенията на свободата на изразяване, правото на справедлив процес, на тайната на кореспонденцията и на неприкосновеността на личния живот на гражданите, осъществени от МВР и службите за сигурност в България през последната година. Специално внимание е отделено на поредицата антидемократични и антиевропейски изявления на управляващите, според които „враговете на ГЕРБ са врагове на държавността”, а всички критики към правителството се приравняват към организираната престъпност. Това според ИМП е част от неправомерния натиск и създавнето на страхова атмосфера, които се опитват да задушат всяка критика и да ерозират свободата на словото на и на медиите.
„Гражданските права и свободата на словото в България са подложени на сериозно изпитание. И няма как да бъде другояче, в една държава, в която властите целенасочено насаждат страх. В която правителството нарушава закона и подлага гражданите на масово подслушване; където официалното мнение на управляващите е, че който ги критикува е престъпник; а специалните части нахлуват посред нощ с автомати и в присъствието на малки деца арестуват граждани, които нито се укриват, нито представляват заплаха, или пък просват по очи на улицата безобидна жена без каквито е да е доказателства за престъпление, след което разпространяват видеозаписи от тази „активна борба с престъпността” в медиите. Защото там, където властва страх от властта, свободата е в опасност. Медийната също”, се казва в заключение в доклада на Борислав Цеков пред конференцията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във