Банкеръ Daily

Новини

България ще настоява за седемгодишен бюджетен програмен период на ЕС след 2013 година

България ще настоява за седемгодишен бюджетен програмен период на ЕС след 2013 година. Това ще улесни процеса по усвояването на европейските средства, заяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков след среща с европейския комисар по бюджета и финансовото планиране Януш Левандовски, който е на работно посещение у нас.
Също така, страната ни ще се обяви против намаляване на средствата по кохезионната политика на ЕС, които са в основата на идеята за обединена Европа и помагат на по-бедните региони на ЕС да се развиват ускорено, подчерта още финансовият министър. Мнението му беше споделено от еврокомисар Левандовски, който изтъкна, че средствата от Кохезионния фонд на ЕС са важни за държави като Полша, Румъния, Естония, България и други, „които имат да наваксват”. Предстои България да представи позициите си официално в рамките на преговорите по следващия бюджетен програмен период.
От своя страна, Януш Левандовски посочи, че Европейската комисия има нужда от силни и позитивни доказателства от държавите-членки, че усвояването на средствата по Структурните фондове на ЕС води до истински социални и икономически промени.
Комисар Левандовски определи 2010 като добра година за България. „Необходима е стабилност на държавните финанси и растеж през 2011 г. и тук е необходимо да отдадем дължимото на работата на финансовия министър Симеон Дянков”, подчерта той. Януш Левандовски припомни, че България вече не е в процедура по свръхдефицит и това, според него, излъчва положителни сигнали към финансовите пазари. „Новината за България е чудесна и подпомага добрата й репутация”, допълни еврокомисарят.
По време на срещата си с Левандовски вицепремиерът Дянков представи основните промени в бюджета на страната за тази година и идеите, залегнали в Пакта за финансова стабилност, който се очаква следващата седмица да бъде внесен в Народното събрание.

Facebook logo
Бъдете с нас и във