Банкеръ Daily

Новини

БЪЛГАРИЯ ЩЕ КООРДИНИРА ДЪЛГОСРОЧНА ИНИЦИАТИВА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ И РАЗРЕШАВАНЕ НА „ЗАМРАЗЕНИТЕ КОНФЛИКТИ”

България ще координира дългосрочна инициатива за превенция и разрешаване на „замразените конфликти”, заяви министър-председателят Сергей Станишев, който обобщи очакванията и резултатите от първата експертна среща на Софийския процес, проведена под негова егида. Специалисти в областта на сигурността обсъдиха на нея възможностите за намиране на общ подход и инструментариум за действие при замразени конфликти. Инициативата ще се реализира от Международен консултантски съвет, който предстои да бъде свикан. Тя ще продължи 18 месеца, а секретариатът й ще бъде в София.
В дискусиите по темата, проведени на 1 и 2 юли, се включиха видни експерти по сигурността – секретарят на Съвета по сигурността и съветник на премиера по международните отношения Боян Чуков, посланик Хасан Абоюб, съветник по националната сигурност на краля на Мароко, ген. Константин Дегерату, съветник по националната сигурност на президента на Румъния, посланик Джеймс Бисе, топексперт по замразени конфликти от Канада, проф. Питър Фам и Йосеф Бодански от САЩ, проф. Насер Бенджелун Туими от Мароко, ген. Абделджебар Азауи от Висшия съвет по националната отбрана на Мароко и Велизар Шаламанов – ръководител на Центъра за оперативни анализи към БАН, председател на асоциация „Джордж Маршал”.
При представянето на инициативата министър-председателят Сергей Станишев отбеляза, че темата за замразените конфликти е стратегически важна – за България, за Югоизточна Европа и за света. Страната ни, като член на ЕС и НАТО, има ясно разбиране за своите отговорности и иска да допринесе за международната сигурност, а не само да бъде консуматор, каза премиерът. Стремежът ни е да намерим формула за стабилност, интеграция и добросъседски отношения. Имаме голям капацитет, натрупан конструктивен опит и етнически модел, който, макар да не е съвършен, спомогна да бъде избегнат неприятния сценарий от други балкански държави, допълни той.
По думите на премиера Станишев едно от най-големите предизвикателства за света в 21 век е
намирането на баланси между традициите и новите предизвикателства, защото светът се глобализира, променят се принципите и реалностите в международните отношения. Именно затова основна цел на Софийския процес ще бъде превенцията на замразените конфликти, резолюцията и реконструкцията. Идеята е да се интегрират максимално добре малцинствата, без да се нарушава принципа на териториалната цялост на държавите.
По време на срещата си с премиера международните експерти благодариха за тази инициатива, която оцениха като навременна и изключително полезна. Те изтъкнаха, че намирането на работещи механизми и консенсус ще е голямо предизвикателство и изразиха оптимизъм за резултатите от дейността на Софийския процес. Трябва да се прилага инструментариум, съобразен с конкретиката на всеки отделен регион, базиран на демократичните принципи.

Facebook logo
Бъдете с нас и във