Банкеръ Daily

Новини

България ще има отговорник за прилагането на европейската стратегия за МСП

България ще назначи свой отговорник за прилагането на национално равнище на мерките, предвидени в Европейската стратегия за малките и средните предприятия (т.нар. Small business act). Това съобщиха от пресцентъра на МИЕТ, цитирайки министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков след среща с вицепремиера на Европейската комисия Антонио Таяни и премиерът Бойко Борисов. Таяни е на посещение в нашата страна за участие в организираната от МИЕТ конференция Електромобилите – предизвикателството на новата мобилност.
Стратегията на Евросъюза за развитието на малките и средните предприятия – т.нар.Small business act, бе в центъра на вниманието по време на разговора. Европейската комисия е убедена, че централна тема за развитието на икономиката на стария континент през следващите години ще бъде свързана с малките и средните предприятия. Ако едрата промишленост е гръбнакът на икономиката, то малките и средните предприятия са нейната кръвоносна система, е подчертал комисар Таяни.
Основен приоритет в дейността на Еврокомисията в областта на МСП ще бъде помощта за интернационализацията на дейността им. Предстои след броени дни комисията също да обяви своята номинация за посланик на малките и средните предприятия и да посъветва държавите – членки да последват този пример и да определят такъв отговорник. Целта е улесняване на диалога между комисията и страните-членки в областта на подкрепата за МСП.
България и Европейската комисия работят в пълно единодействие и по отношение на развитието на туризма, стана ясно по време на разговора. София и Брюксел са съгласни, че Европа трябва да остане дестинация № 1 за световния туризъм. Усилията са насочени към това да привлечем за почивка средната класа от Русия и Китай, която разполага с големи възможности. България може успешно да се интегрира в този общ европейски туристически продукт заради богатото си културно и историческо наследство и подходящото си местоположение, е подчертал министър Трайков.
Състоянието на инфраструктурата е друга основна тема от разговора между премиера Борисов, комисар Таяни и министър Трайков. Тя е от ключово значение за развитието както на туризма, така и на всяка икономическа дейност. Премиерът Борисов е поискал подкрепа от Брюксел за изграждането на автомагистрала Хемус. Може да разчитате на това, е обещал Антонио Таяни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във