Банкеръ Weekly

Новини

България потвърждава обвързаността си с НАТО

При първото си посещение в Брюксел като министър-председател в служебното правителство и министър на външните работи Марин Райков разговаря с генералния секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен и го запозна с политическата обстановка в България. Това съобщиха от правителствения пресцентър.


Марин Райков е представил целите и задачите на служебното правителство и е подчертал приемствеността във външната политика на България в европейския и евроатлантически контекст. Като член на Алианса, България потвърждава ангажиментите си в политически и оперативен план. Тя ще остане конструктивен участник в политическия дебат и ще запази подхода и приноса си към операциите на НАТО. Независимо от политическите промени в страната, потвърждавам последователността и приемствеността във външната политика на България, заяви премиерът.


Райков и Расмусен са обсъдили и въпроса за евроатлантическата интеграция на страните от Балканите и в частност - на Република Македония. Премиерът е изразил позиция, че България застава твърдо зад кандидатурата на Македония за присъединяване към евроатлантическото семейство, имайки предвид, че споделяме обща историческа памет. Ние винаги сме работили за присъединяването на Република Македония, но е необходима и проявява на политическа воля от тяхна страна и добронамереност към съседите й.


По време на разговора Расмусен е изказал благодарности за активната роля на България в Балканския регион. Обсъдени са били и участията на страната ни в мисиите в Афганистан и възможността България да продължи да участва в тренировъчните мисии след края на 2014 година. Премиерът Марин Райков е изразил готовност, че това ще бъде възможно в рамките на около 100 експертни кадри.


Българска правителствена делегация е на работно посещение в Брюксел, където се проведоха срещи с председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпой, както и други представители на Европейския съвет, Европейската комисия и НАТО. В центъра на разговорите е ситуацията в България, усвояването на средствата от еврофондовете и либерализацията на българския енергиен пазар.

Facebook logo
Бъдете с нас и във