Банкеръ Daily

Новини

България подкрепя Хърватия за бързо членство в ЕС още на 1 януари 2013 година

България категорично подкрепя бързото приключване на преговорите на Хърватия с Европейския съюз за членство в общността. Тази позиция потвърди президентът Георги Първанов пред държавния глава на Хърватия Иво Йосипович на среща в Загреб. България ще бъде сред първите страни, която ще ратифицира договора за присъединяване, така че да се реализира амбицията за членство на Хърватия в ЕС от 1 януари 2013 г., посочи още Първанов
Двамата президенти изразиха очакването си за разширяване на икономическите връзки между България и Хърватия и нарастване на нивата на двустранния стокообмен и взаимните инвестиции. Отбелязано бе значението на Дунавската стратегия и на река Дунав като основен транспортен и търговски коридор. Отново бе обсъдена възможността за установяването на пряка въздушна връзка София-Загреб, която да улесни икономическия и туристическия обмен.
На срещата Георги Първанов и Иво Йосипович потвърдиха подкрепата си за резолюцията на Съвета за сигурност на ООН за Либия. Българският държавен глава посочи, че резолюцията трябва да бъде изпълнена и това, което България и Хърватия могат да направят, е да подпомогнат усилията да се ограничи хуманитарната катастрофа и тя да бъде преодоляна.
По-късно президентът Първанов проведе работен обяд с министър-председателя на Хърватия Ядранка Косор, с която обстойно коментираха извършваните от Хърватия реформи за членство в ЕС, опитът на двете страни за справяне с кризата и други въпроси от взаимен интерес. Косор, както и преди това президентът Йосипович, благодари на България за оказаното съдействие по евакуацията на хърватски граждани от Либия.
Българският държавен глава сe срещнa с бившия президент на Хърватия Стипе Месич.
В делегацията на президента са народният представител и председател на Групата за приятелство „България - Хърватия” Ангел Найденов, постоянният секретар на Министерството на външните работи Максим Гайтанджиев, секретари на държавния глава

Facebook logo
Бъдете с нас и във