Банкеръ Daily

Новини

България отстъпи с девет места в класацията по корупция

България дели заедно с Бразилия и Чехия 54-о място по корупция от общо 133 държави в класацията зa 2003 г. на влиятелната неправителствена организация Прозрачност без граници (Transparency Иnrternatioanal).
Резултатите от тазгодишното изследване бяха оповестени официално във вторник (7 октомври) на специална пресконференция от българския клон на асоциацията. То е било проведено от няколко независими социологически агенции сред бизнес средите в страната и чужбина. Корупционният индекс за страната ни, при изчисляването на който са взети предвид също така и изследвания на Световната банка, списание Икономист, докладите за конкурентоспособността на Световния икономически форум и други. организации е 3.9. Това е 0.1 пункта по-ниско спрямо 2002-ра. Тази малка разлика обаче е била достатъчна България да се срине с цели девет места, след като преди дванадесет месеца заемаше 45-а позиция. Индексът на Прозрачност без граници се изчислява по скала, в която най-ниското ниво е 0, а максималното - 10.
Според Димитър Кюмюрджиев, заместник-председател на управителния съвет на представителството на организацията за България, за първи път от шест години насам корупционната среда в България се влошава. Като пример той посочи данните от предходни години, когато страната ни неизменно бележеше ръст в класацията. Сред причините за срива на България Кюмюрджиев посочи и поетите от правителството, но неприложени в практиката ангажименти по многостранни конвенции за борба с корупцията.
Социологът Огнян Минчев пък е на мнение, че ниският индекс на страната ни се дължи най-вече на провала с големите приватизационни сделки. Минчев заяви, че откритото лобиране на отделни групи от депутати в полза на един или друг кандидат при неуспешната приватизация на тютюневия холдинг Булгартабак и държавния телеком БТК е сринало доверието на инвеститорите към България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във