Банкеръ Daily

Новини

България изгуби проф. Саркис Доник Саркисян.

На 16 октомври България изгуби най-големия арменист на Европа и Балканския полуостров проф. Саркис Саркисян. Повече от 40 години той посвещава живота си в проучване и изследване на Армения.
На 20 септември (вторник) ще е прощаването с него в Арменските софийски гробища.
Проф. д-р на философските науки Саркис Доник Саркисян е роден в Русе през 1932 г. в семейството на арменски изгнаници.
Завършил е Философия и втора специалност История на Софийския университет Св. Климент Охридски през 1957 година. Научната си кариера започва през октомври 1960 г. като асистент в Техническия университет – София. През 1977 г. е избран за професор по философия в Техническия университет. Бил е ръководител на катедра, директор на центъра и заместник-ректор (три мандата) на Технически университет София. Благодарение на него са направени много иновации.
Той е инициатор и създател на специалност Арменска филология и сектор Арменистика към Софийския университет през 1995 г, където до последните си дни преподава история на Армения, арменска цивилизация и странознание.
През 1996 г. постъпва в Славянския университет, където работи като главен секретар и заместник-ректор до 10 март 1999-а. През същата година е назначен за директор на Центъра за обучение на студенти и специализанти на Великотърновския университет в София.
Избран е за академик на Международната академия по философия през 1994 година.
Автор е на над 300 научни публикации, над 20 монографии, 8 учебници и над 20 научни публикации на арменски, английски, немски, руски, полски, украински, унгарски и чешки езици.
Бил е дългогодишен член на редколегията на списание Философия мисъл (1974-1990), на Годишника по философия на Министерството на образованието и науката (1983-1989).
Участвал е в редица световни и международни научни форуми в Москва, Киев, Будапеща, Прага, Дрезден, Ереван, Илменау, Хавана, Букурещ, Братислава, Варшава, Мюнхен, Хелзинки и др.
Работи в областта на спецификата и функциите на философското знание и по-специално по проблемите на философията и методологията на науката. През последните 12 години работи активно и по проблемите на арменистиката.
Проф. Саркис Саркисян е най-големият арменист в България и на Балканския полуостров. Преди 42 г. за първи път вижда Армения и разбира, че неговият житейски път е пряко свързан с тази страна. И родината на неговата душа става Армения. Той я посещава повече от 20 пъти, обиколил е над 800 градове и села. Последните години от живота си посвещава на задълбочени проучвания на Армения, арменския народ и арменската народност.
След 20-годишни изследвания, през 2001-а излиза Армения - духовен и научен живот през вековете, която е посветена на 1700-годишнината от приемането на християнството като държавна религия в Армения. След пет години (2006) е издадена Арменската цивилизация, която е посветена на 1600-годишнината от създаването на арменската писменост. Една година по-късно (2007) излиза История на Армения, която представлява кратък очерк от древността на Армения до наши дни.
През 19-21 септември 2007 г., проф. Саркисян инициира и организира първата международна конференция Арменската духовност на арменистите от цял свят. Второто издание е предвидено за 2009 г., но поради влошаването на здравословното му състояние се отлага.
До края на 2009-а предстои да бъде издаден последния му труд - сборника Арменската духовност.

Facebook logo
Бъдете с нас и във