Банкеръ Daily

Новини

България и Турция ще търсят европейско съфинансиране за междусистемната газова връзка между двете страни

Министърът на икономиката, енергетиката и туризма Tрайчо Трайков се срещна вчера в Истанбул с турския министър на енергетиката и природните ресурси Танер Йълдъз в рамките на ежегодния Черноморски енергиен и икономически форум (BSEEF). Събитието се организира от Атлантическия съвет и тази година се провежда на 29 и 30 септември в столицатата на Турция. В българската делегация участва и зам.-министър Марий Косев.
„С турския ми колега Танер Йълдъз направихме преглед на основните актуални теми на енергийното ни сътрудничество. Една от тях е междусистемната връзка между газовите ни системи. Знаете, че се опитваме да я построим като част от газопровода „Набуко. Има концепция, която сме изготвили и заедно ще промотираме пред Европейската комисия за осигуряване на част от финансирането. Говорихме и за перспективите за износ на ток от България към Турция с оглед на пълната интеграция на турската енергийна система към европейската, която беше извършена това лято.
Днес разговорите продължават на корпоративно ниво между Българския енергиен холдинг и турската Botash. Двамата енергийни министри ще обсъдят темата отново в началото на следващата седмица, когато министър Йълдъз ще посети София в рамките на турска правителствена делегация, водена от премиера Реджеп Ердоган.
Министър Трайков присъства на официалната вечеря по повод откриването на форума. В нея участваха енергийни министри от региона, представители на деловите среди и на бизнеса. Те обсъдиха перспективите за двустранно и многостранно сътрудничество в икономиката и енергийния сектор.
Черноморският енергиен и икономически форум (BSEEF) е ежегодна инициатива, която събира представители на бизнеса и политически лидери, за да обсъждат актуалните икономически и енергийни проблеми пред Евразия. Инициативата цели да активизира сътрудничеството между партньорите от района на Черно море, Каспийския регион и Централна Азия и да насърчи усилията им за енергийна сигурност, икономически растеж и политическа стабилност. Тази година акцент в дискусиите бе кръгла маса „Евразия - регионална възможност и предизвикателства. Констатирана бе по-силната роля на частния сектор в тези процесите. Интеграцията продължава да е ключов елемент за страните от Евразия, подчертаха участниците в срещата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във