Банкеръ Daily

Новини

България и Турция да изчистят недоразуменията помежду си, зове Местан

България и Турция да изчистят в най-кратки срокове недоразуменията помежду си, призова лидерът на ДПС Лютви Местан в декларация от името на парламентарната група на партията. bdquo;Последният открит проблем със съседна Турция беше решен в далечната 1997-а след посещението на президента на България Петър Стоянов. Аз бях член на делегацията му, когато приключи последният проблем, свързан с границата на река Резовска, разказа Местан.


Според него никой не се нуждае от провокирането на излишни страхове. Българските политически партии могат да бъдат единни по отношение минимум на това, че днешните граници на България са наистина свещени и неприкосновени. Границите на България са неприкосновени и защитениrdquo;, увери още лидерът на ДПС.


По думите му всички сме наясно, че Балканският полуостров е натоварен с много историзъм. Погледът назад към историята и боравенето с историческите факти е въпрос на политическа отговорност и прецизност, продължи Местан. Според него отношенията между България и Турция са образец за междудържавни отношения.


bdquo;Призоваваме и двете страни във възможно най-кратки срокове да изчистят всички недоразумения, за да се спре по-нататъшното преекспониране на този проблем, който може да доведе до излишно напрежение. Стратегическият интерес на България е свързан с поддържането на добри междусъседски отношения, смята още лидерът на ДПС. Той допълни още, че това трябва да е посоката на развитие на двустранните отношения. Според Местан радикалните взаимоотношения са възможно най-страшният сценарий, който трябва страната ни да избегне.

Facebook logo
Бъдете с нас и във