Банкеръ Daily

Новини

България и Словения обмислят възможността за директна транспортна връзка между двете страни

Предимствата на страната ни като инвестиционна дестинация и възможностите за стратегическо и бизнес партньорство в икономиката, енергетиката и туризма бяха във фокуса на официалното посещение на министър Трайчо Трайков в Любляна. Това е първата визита на български министър на икономиката в Словения през последните 10 години, съобщиха от правителствения пресцентър.
Двете държави трябва да използват своя потенциал, опит и добри практики, за да насърчат заедно развитието на бизнеса в региона, подчерта министър Трайков при откриването на двустранен бизнес форум, който предизвика рекорден интерес сред словенските компании. В него се включиха над 60 словенски и 20 български фирми от сферата на високите технологии, машиностроенето, логистиката и транспорта, хранително-вкусовата промишленост, панаирната и изложбената дейност.
Предприети са редица стъпки за привличане на инвестиции и насърчаване на предприемачеството в България, подчерта министър Трайков. Ключово значение сред тях има програмата за насърчаване на инвестициите, планът за намаляване на административната тежест с 20% и ефективното управление на процедурите чрез концентриране на административното обслужване на бизнеса в единна институция (единно звено за контакт).
Трудност при осъществяването на ефективни двустранни контакти е липсата на директна транспортна връзка между България и Словения. Тази тема беше акцент в разговора на министър Трайков с министъра на икономиката на Словения Матей Лахоуник. Двамата министри са на мнение, че е неприемливо да няма нито един директен начин за транспорт между България и Словения. Те обсъдиха варианти за насърчаване развитието на различните транспортни коридори – по въздух, железопътен или по море. Една от възможностите за това е насърчаването на словенската авиокомпания „Адриа” да поднови плановете си за директен полет до София или друго българско летище. Създаването на директна линия ще насърчи и развитието на туризма. България е много атрактивна дестинация за словенските туристи с разнообразните си възможности за културен, селски, балнео и СПА-туризъм, подчерта министър Лахоуник. Той допълни още, че Любляна има интерес и планира да развие туристическата си инфраструктура, за което министър Трайков предложи експертната помощ на български компании от сектора.

Двамата министри обсъдиха енергийни теми, включително общите за страните проекти „Южен поток” и „Набуко”, развитието на ВЕИ и енергийната ефективност. Министър Трайков представи статуса на проекта за АЕЦ „Белене” и възможностите за участие на стратегически европейски инвеститори. Общо е разбирането, че двете държави трябва да координират позициите си в ЕС по важни теми като енергетиката и търговията

Facebook logo
Бъдете с нас и във