Банкеръ Daily

Новини

България и Словакия обсъждат възможности за икономическо сътрудничество

Сесия на Консултативната комисия за икономическо сътрудничество между България и Словакия ще се провежда днес и утре в Министерството на икономиката. Съпредседатели на комисията са зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Иво Маринов от българска страна и Мартин Хрен, държавен секретар в Министерство на икономиката и строителството на Словашката република.
Акцент от работата на комисията са възможностите за двустранно сътрудничество в търговията, инвестициите, проектите за малки и средни предприятия, енергетиката, информационните технологии, съобщенията и др. Целта на разговорите е да бъдат привлечени потенциални инвеститори от Словашката република, които да участват в инфраструктурни и енергийни проекти в нашата страна.
Друг акцент в разговорите е подкрепа за партньорство между малки и средни предприятия от двете страни.
Срещата между зам.-министър Иво Маринов и държавния секретар Мартин Хрен, както и церемонията по подписването на официалните документи от срещата ще се състои утре (1 октомври) в министерството.
Българският износ за Словакия през 2009 г. възлиза на 91.70 млн.евро, което представлява 0.8% от общия износ на България за годината. Българският внос от Словакия през същия период възлиза на 193.2 млн. евро и представлява 1.16% от общия внос. Стокообменът между двете страни през 2009 г. е 287.91 млн. евро и бележи спад от 10% в сравнение с 2008 г. заради глобалната криза.
За първото полугодие българският износ за Словакия бележи ръст от 19.3% спрямо 2009 г., а двустранният стокообмен има увеличение с 10.3 на сто.

Facebook logo
Бъдете с нас и във