Банкеръ Daily

Новини

България и скандинавските страни ще си сътрудничат в областта на здравеопазването и транспорта

За по-голямо сътрудничество в сферата на здравеопазването, отбраната и транспорта между България и скандинавските страни, призова посланикът на Швеция Хелена Алин.


Това стана ясно по време на форум, на който се обсъждаше бизнес средата у нас, като гост бе и посланикът на Норвегия в София Гуру Катарина Викьор.


Отношенията от наша гледна точка между България и Швеция са добри. Разбира се, винаги има възможност те да се задълбочат и да се установят нови връзки, като това включва и областта на търговията.


Имаме компании, които са в България от много години, но ние окуражаваме малкитe и средни предприятия, които искат тепърва да стъпят на българския пазар, каза шведският посланик Алин.


Тя спомена, че България годишно се посещава от около 40 хил. шведски туристи, които идват главно за почивка по морето.


За съжаление много от ценните туристически обекти в България не са добре познати в Швеция. Затова ще се надяваме от ваша страна да можете да ги популяризирате и да успеете да привлечете повече туристи не само за летния сезон, добави посланикът на Швеция в София.


Въпреки, че Норвегия не е в Европейския съюз, отношенията с България също са доста добри. Страната ни е в общото европейско икономическо пространство, заедно с Исландия и Лихтенщайн, заяви норвежкия посланик Гуру Катарина Викьор.


Продължаваме да градим доверие между двете страни и ще се надявам те дадат отражение и в сферата на търговията. Пример за засилването на бизнес отношенията между двете държави е, че норвежкия мобилен оператор Теленор закупи гръцкия Глобул, като по този начин стъпи и на българския пазар. Надяваме се, че подобни сделки ще се увеличат и това ще доведе нови норвежки компании на българския пазар, заяви посланик Викьор.


nbsp;

Facebook logo
Бъдете с нас и във