Банкеръ Daily

Новини

България и Китай със стокообмен за 1.8 млрд. долара през 2012-а

България е една от държавите, които изнася най-много продукти за Китай. Това стана ясно по време на бизнес форум в Националния дворец на културата, на който участваха компании от двете страни.


Сред най-познатите родни продукти в азиатската държава са киселото мляко, розовото и етеричните масла. Въпреки това, обаче икономическото и търговското сътрудничество между двете страни трябва да се разшири. За това призоваха зам.-министъра на икономиката и енергетиката Анна Янева и нейният азиатски колега Сун Ченхай от Министерството на търговията на Китай.


Двустранният стокообмен между България и Китай за 2012 г. е на стойност 1.8 млрд. долара. Въпреки това рекордно ниво, все още има неизползван потенциал между двете страни и те не са достигнали до оптималните търговски взаимоотношения, каза Сун Ченхай.


Според думите му, азиатската държава вижда голяма възможност в българските земеделски и хранителни стоки. От своя страна, Китай може да предложи опита си в пътната и железопътната инфраструктура, строителството, енергетиката, търговията, както и инвестирането в други проекти.


Зам.министърът на икономиката и енергетиката Анна Янева насърчи повече от 40 китайски крупни бизнесмени да разчитат на България и припомни, че тук е едно добро място за туризъм. Искам да поканя китайските гости да се възползват от условията за морски и зимен ски туризъм. България разполага с над 600 минерални извора, което я нарежда на второ място в Европа по този показател, каза Янева.


Българо-китайският форум се проведе само няколко дни, след като в Букурещ 14 държави от Централна и Източна Европа и Китай обсъждаха идеята за създаване на центрове за сътрудничество по различни икономически направления.


nbsp;


Петър Петров

Facebook logo
Бъдете с нас и във