Банкеръ Daily

Новини

България и Израел ще насърчават съвместната работа в сферата на технологиите и иновациите

България и Израел ще насърчават взаимно български и израелски компании, които да работят съвместно по иновативни проекти в приоритетни за двете страни области, съобщиха от пресцентъра на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. За това се договориха в Тел Авив министър Трайчо Трайков и министъра на промишлеността, търговията и труда на Израел Бенямин Бен-Елиезер. В най-скоро време ще бъде подписано двустранно междуправителствено споразумение за подпомагане на бизнеса в сферата на проучването и развитието на иновативни продукти. Сред сферите с голям потенциал за сътрудничество между двете страни са високите технологии и услуги, модерно земеделие и земеделски системи, медицинско оборудване, фармацевтични и биотехнологични продукти, информационни технологии, системи за сигурност, инфраструктура и други.
Министър Трайков бе на официално посещение в Тел Авив и Йерусалим по покана на министъра на промишлеността, търговията и труда на Израел Бенямин Бен-Елиезер. В делегацията за посещението бяха включени ръководителите на Българската агенция за инвестиции, Национална компания Индустниални зони, ВМЗ Сопот, народни представители и представители на местните власти, както и 20-членна бизнес делегация.
Инвестиционните възможности в страната ни бяха представени на българо-израелски бизнес форум, организиран от ИАНМСП и Израелската търговско-промишлена палата. Общо 20 български фирми и повече от 50 представители на израелския бизнес обсъждаха възможностите за партньорство с цел насърчаване на израелските инвестиции в България и разширяване на участието на български фирми на израелския пазар. Независимо от кризата, България води политика за запазване на фискалната стабилност, подобряване на бизнес средата и насърчаване на инвестициите, подчерта при откриването на форума министър Трайков. Страната ни има едни от най-ниските данъци в Европейския съюз, чието запазване само по себе си е важна антикризисна мярка. Правителството прие и програма от 136 мерки за намаляване на административната тежест за бизнеса с 20% до 2012 г., голяма част от които са насочени към привличането на ивеститори и създаване на добри условия за правене на бизнес, допълни още министърът. Той акцентира върху заключенията на различни независими анализатори, които нареждат България сред най-атрактивните инвестиционни дестинации в Централна и Източна Европа. Страната ни има потенциала да бъде на първо място по привлечения размер на чуждестранните инвестиции като процент от БВП и е важна част от усилията ни за възстановяване икономическия растеж още през 2010 година.
В рамките на визитата министър Трайков се срещна още с министъра на инфраструктурата на Изрел Узи Ландау и с икономическия съветник на премиера Нетаняху - Ори Йогев. Министър Ландау представи израелската програма за намаляване на зависимостта от изкопаеми горива, чрез замяна на минералните горива с алтернативни. Приоритетни в нея са елекромобилите, произвдството на биогорива и ефективно използване на водните ресурси. Министър Ландау попита и за възможностите България да доставя на Израел сладка вода с танкери, с което да бъде обогатено портфолиото от познатите на израелския пазар минерални води.
По-късно министър Трайков се срещна с Ори Йогев - председател на Консутативния комитет на Националния икономически съвет към израелското правителство, който има съществен принос за преодоляване на голямата икономическа криза през 2002- 2003 година. Икономическият съветник на премиера Бенямин Нетаняху сподели с министър Трайков идеи от израелския антикризисен план, като свиване на разходите, които са непродуктивни и стимулиране на тези, които създават стойност и носят растеж, в комбинация с решителни реформи, с които да се спечели доверието на финансовите пазари. Според Трайков израелският опит в това отношение може да бъде много полезен за България и да подпомогне по бързото и успешно излизане от финансовата криза.

Facebook logo
Бъдете с нас и във