Банкеръ Daily

Новини

България и Ирландия искат да капитализират добрите си политически отношения


Ирландия е изразила подкрепата си за усилията на българското правителство за изпълнение на критериите по Механизма за сътрудничество и оценка, както и за предприетите действия за прозрачно и ефективно управление и усвояване на средствата от кохезионните и структурните фондове на Европейския съюз. Това стана по време на посещението на министъра на външните работи на Ирландия Михал Мартин в България. То е по покана на българския външен министър Николай Младенов и по повод 20 годишнината от установяване на дипломатически отношения между двете държави.
Сред основните теми на разговорите бяха Балканите, Черноморския регион, предстоящото през 2013 г. председателство на Ирландия в ОССЕ.
Договорен е бил структуриран диалог по ключови политики на Европейския съюз – от селскостопанската до кохезионната. Двете държави ще си сътрудничат и по въпросите, свързани с Европейската служба за външно действие и за постигането на целите по стратегията Европа 2020.
След срещата на четири очи и пленарните разговори между двете делегации, министърът на външните работи Николай Младенов е връчил почетни грамоти на шестима ирландци. Те са наградени заради тяхната благотворителна дейност за деца с различни здравословни проблеми в България. На събитието е присъствала и Кери Поукок, правнучка на големия приятел на България - Пиърс О’ Махони. Той създава сиропиталището Св. Патрик, в което са намерили подслон деца, останали сираци след Илиндeнско-Преображенското въстание от 1903 година.

Facebook logo
Бъдете с нас и във