Банкеръ Daily

Новини

БЪЛГАРИЯ И ГЪРЦИЯ С ОБЩА СТРАТЕГИЯ

България и Гърция имат общи стратегии за развитието на региона, за икономическо и политическо сътрудничество. Това подчерта премиерът Сергей Станишев пред министъра на икономиката и финансите на Гърция Георгиос Алогоскуфис, съобщават от правителствения пресцентър
Той е на работно посещение у нас по покана на министъра на финансите Пламен Орешарски. На срещата присъства и посланика ни в Атина Андрей Караславов. Министър-председателят изтъкна, че с геостратегическото си положение страните ни имат ключова роля при реализирането на големите инфраструктурни проекти, свързващи стария континент с другите региони. Той отбеляза, че с изграждането на петролопровода Бургас-Александруполис ще се осигури по-голяма сигурност и на двете държави. Правителствата на България и Гърция ще продължат изграждането на общи инфраструктурни проекти, модернизиране на транспортната мрежа и комуникациите в пограничните райони и по трасето на европейски коридор №4 (София-Солун), защото удобните връзки още повече ще разширят икономическото сътрудничество. На срещата бе подчертано, че се реализират редица проекти в областта на трансграничното сътрудничество по програма ФАР. В края на 2005 г. бе открит ГКПП Гоце Делчев-Драма, а предстои и пускането на Ивайловград-Кипринос. Страната ни е представила още два проекта за спогодби за разкриването гранични пресечни точки при Златоград-Ксанти и Аврен-Митриски.
С присъединяването ни към ЕС се наблюдава повишаване на интереса на българския бизнес за инвестиции в Гърция и за създаването на смесени предприятия. Участниците в срещата изтъкнаха, че са създадени добри предпоставки за активизиране на икономическото сътрудничество във всички сфери, включително и за реализирането на български инвестиции в гръцката икономика. През първото полугодие стокообменът ни с Гърция е 586,8 млн. евро, което е с 28% повече от същия период на м. г. Това нарежда южната ни съседка на 5-о място в класацията на основните ни външнотърговски партньори след Германия, Италия, Русия и Турция. През 2006 г. търговският обмен нараства с 19,7 на сто. Увеличават се и гръцките инвестиции – 1705,34 млрд.евро, което е близо 9% от общия обем на преките чуждестранни вложения. Гръцките капитали са предимно в секторите телекомуникации, банковата сфера и индустрията. По-рано днес министър Алогоскуфис разговаря с министрите на финансите Пламен Орешарски, на икономиката и енергетиката Петър Димитров и на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов.
На срещата между двамата финансови министри е обсъдено трансграничното сътрудничество, реализацията на гръцкия план за подпомагане на Балканите, партньорството между двете ведомства в контекста на ЕКОФИН и задълбочаването на сътрудничеството между митническите администрации. Орешарски и Алогоскуфис подчертаха, че взаимодействието между митническите администрации е много добро, а в данъчната област няма нерешени проблеми. Министър Алогоскуфис поздрави страната ни за членството в ЕС и правителството за водената от него фискална политика. Той заяви, че е радостен да бъде в България по покана на министър Орешарски, когото определи като един от архитектите на икономическото чудо в България през последните години.

Facebook logo
Бъдете с нас и във