Банкеръ Daily

Новини

БЪЛГАРИЯ ГУБИ 130 МЛН. ЛВ. ПО САПАРД, ТВЪРДЯТ ОТ ГЕРБ, ПОЗОВАВАЙКИ СЕ НА ЕК

България вероятно ще загуби окончателно 130 млн. лв. по програма САПАРД за 2008 г. Това става ясно от писмо на шефа на Генерална дирекция „Земеделие” на Европейската комисия Волфганг Бурчер, изпратено на 16 юни до Министерство на финансите, съобщи председателят на експертната комисия на ГЕРБ Мирослав Найденов.
В него се посочва, че дирекцията не може да гарантира приключването на сметките за 2008 г. на Агенция САПАРД и на сметката на САПАРД в евро. Това на практика означава, че ЕК няма да признае извършените по програмата разходи за 2008 г. и да ги възстанови, смята Найденов.
От писмото става ясно, че Агенцията за одит на средствата от ЕС няма да сертифицира разходите по програмата за 2008 г. Причината е, че за този период са изплатени проекти на 103 общини, за които ДФ „Земеделие” не е упражнил контрол по Закона за обществените поръчки. Несертифицирането на разходите по САПАРД за 2008 г. означава на практика, че Агенцията остава без акредитация и дори при евентуално размразяване на спрените пари, Европейската комисия няма да признае и възстанови разходите по програмата за миналата година, които възлизат на 130 млн. лв. Така България ще загуби не само парите по трите спрени частни мерки, но и тези за общинските мерки.
През март миналата година Европейската комисия спря плащания по три мерки по САПАРД. В резултат бяха блокирани 140 млн. евро, а администрацията на фонд Земеделие трябваше спешно да въвежда нови правила за контрол.

Facebook logo
Бъдете с нас и във