Банкеръ Daily

Новини

България е усвоила сто процента от европейските средства по Инструмента Шенген

България е усвоила общо 89 млн. евро, което е 100% от средствата по Годишната индикативна програма 2007 по Инструмента Шенген. Това съобщи министър–председателят Бойко Борисов.
Той присъства на официална церемония по вдигане флаговете на пет нови кораба, които Главна дирекция Гранична полиция закупи със средства по Инструмента Шенген. Това са най-добрите кораби в момента в Европа, а България става много надеждна граница на Европейския съюз, каза премиерът.
Асамблирахме една много добра и надеждна граница и търсим възможност в най-кратък срок България да влезе в зона Шенген. Тогава българите ще усетят, колко е добре в Европа, коментира още Борисов.
Той обясни, че правителството е осигурило национално финансиране от 58 млн. лева, за да може през 2011 г. страната ни да има пълната готовност за изпълняване на всички поставени задачи и обезпечаването на външната граница.
На днешната церемония в бургаското пристанище бяха присвоени имената на един 200 -тонен, два 60-тонни и два 20-тонни нови кораба. С новите плавателни съдове се продължава модернизирането на граничния контрол и наблюдението на морските пространства на страната ни за по-високо ниво на сигурност на морската ни граница като външна граница на Европейския съюз. Общата им стойност е 23 млн. евро.
В края на месеца в България ще пристигнат още шест по-малки кораби, които ще гарантират и река Дунав.
В началото на декември тази година на страната ни предстои последната проверка за присъединяване към Шенгенското пространство.
На събитието присъства и вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във