Банкеръ Daily

Новини

БЪЛГАРИЯ Е НА ПРАВИЛНИЯ ПЪТ, ЗАЯВИ СТАНИШЕВ

Днешното решение на Европейската комисия да възстанови плащанията за България на 115 млн.евро по програма ИСПА доказва, че усилията на правителството да отстрани всички нередности и пропуски са оценени по достойнство. Това заяви премиерът Сергей Станишев в специално изявление в Гранитната зала на Министерския съвет. Той подчерта, че решението на ЕК е взето след задълбочена и подробна оценка на системите за управление и контрол, въведени от правителството, и на приложението на новите процедури за възлагане на обществени поръчки. Размразените средства се отнасят до проектите за строителство на магистрала „Люлин” и техническата помощ за подготовка на пътни проекти по общоевропейските транспортни коридори.
Видими са конкретните резултати, които българите очакват от своето правителство и които то им обеща, каза премиерът. В изявлението си той благодари на Европейската комисия за почтеното, партньорско сътрудничество и подкрепа, демонстрирани в периода на укрепването на вътрешните механизми за управление на фондовете. Премиерът се обърна с думи на признателност и към всички служители в отговорните органи на държавната администрация, които с всеотдайния си труд и под ръководството на заместник министър-председателя Меглена Плугчиева допринесоха за укрепването на капацитета за постигане на съответствие с най-високите стандарти на Европейския съюз за управление на фондовете.
И не на последно място, бих искал да се обърна към всички българи, заяви министър-председателят. Постигаме това, което преди няколко месеца обявих, че ще постигнем – тези средства да бъдат възстановени. Това стана, защото взехме правилните решения в подходящото време. Защото не спряхме, почти денонощно и с всички възможни сили, да се борим за нашата цел – да управляваме европейските фондове според най-високите европейски норми и да възстановим доверието на Европейската комисия към нашите системи, каза Сергей Станишев. Ще продължим неотклонно и отговорно да работим, за да постигнем главната цел: всички европейски фондове да бъдат управлявани и използвани според най-добрите европейски стандарти, посочи той.
Министър-председателят изрази в заключение категоричната си позиция, че правителството и всички ангажирани институции няма да намалят темпото нито за секунда. Безкомпромисно трябва да продължи пълното прилагане на закона за конфликт на интереси, безкомпромисно, бдително и на бързи обороти трябва да работят всички одитни и контролни системи, за да бъде гарантирана пълната законосъобразност и прозрачност в усвояването на европейските фондове, подчерта премиерът и обобщи: Ние сме на правилния път. Нещо повече - вече направихме важни стъпки напред.

Facebook logo
Бъдете с нас и във